Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белодробната болница в Пловдив е кауза за българи и украинци

5
Днешната акция в болница „Кудоглу"
Снимка: Веселина Пеева

Украински и български доброволци се включиха в организираното боядисване на бившата Белодробна болница, което ще продължи и утре. Каузата е подкрепена от общинската администрация, почетния консул на Украйна в Пловдив и фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“. 

Стартиралата  преди 10 дни инициатива за реновиране на четириетажната сграда продължава с подготовката за боядисване на стаите, част от които вече започват да придобиват приветлив вид. Идеята е сградата да се превърне във функционално и приятно място за украинските бежанци и техен втори дом в чужбина. 

Доброволци – млади мъже и цели семейства дойдоха в болницата, за да се включат в почистването на радиаторите преди боядисването на стаите, както и в почистването на терена на сградата. Наталия Елис – учредител на Фондацията, уточни, че за днешната инициатива фирма е дарила 800 кг боя и оцветители. По думите й, болницата е идеална кауза да се подчертае, че общината, българите, украинските бежанци и бизнесът са заедно.

„Инициативата е прекрасна – бежанците ще ползват сградата, но те се надяват да се върнат в Украйна. Ние обаче ще продължим да ремонтираме сградата, за да бъде тя от полза и за украинците,  и за българите, както и за всички, които се нуждаят от подкрепа в тази болница“.

В неделя представители на община Пловдив ще продължат да боядисват стаите.

Кметът Здравко Димитров, който и днес проследи хода на ремонта, сподели задоволство от резултатите. „Виждам колко хора работят, всички се включват от сърце, общинските предприятия - също. Течовете от покрива се отстраняват, поправят се олуците, възстановено е електричеството, водата, шпаклова се, боядисва се“.

За очакваните средства от държавата, Димитров бе категоричен, че независимо от това, дали парите ще дойдат от общината или от държавата, те са от нашите данъци и са български пари. „Което се направи, то ще остане“ , заяви Димитров.

По същото време украински граждани организират почистване на „Лаута“ и засаждане на цветя в парка. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24