Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мария Йонова за децата и детския сънВ едно от априлските издания на предаването Клуб „Неделя“ наш гост бе психолога и консултант по детски сън Мария Йонова. 

Темата на разговора ни бе свързана със задължителния сън в детските градини в България. По думите й:

„Задължителният сън в градината след тригодишна възраст няма никаква научна обосновка, не се практикува в западните страни и единствената причина, която намира за присъствието му в градините в България, е удобството от двата тихи часа за персонала на градината...“

Мария Йонова има опит в работата със стотици родители и деца не само в  България, но и в чужбина, и наблюдавайки една закономерност, която е типична за нашата страна, смята, че е време да й се обърне внимание.

И така след повдигането на обществен интерес по темата „за“ или „против“ задължителния следобеден сън на децата в детските градини,  и в резултат на проучване направено сред повече от четири хиляди родители, се оказва, че по-голямата част от тях, биха искали да имат право на избор детето им да не спи в градината, а по-малкия процент предпочитат системата да остане непроменена.

Самата Мария Йонова сподели още за слушателите ни, и направени изследвания в тази посока, които категорично сочат, че късното лягане и преумората имат пряка връзка със спад в имунитета, нарушено внимание, поведенчески проблеми (включително прояви на агресия), склонност към затлъстяване. 

Дали е възможна промяна в системата, Мария Йонова е склонна да вярва, че отговорът е да, тъй като пак от нея разбираме, че в няколко детски градини в Пловдив вече е въведено правото на избор за следобедния сън, което от своя страна улеснява родителите на деца, които нямат потребност да спят два часа на обяд, и едновременно с това, влияе благотворно и върху самите деца.

Още подробности по темата, чуйте в прикачения звуков файл, където е и целият ни разговор с психолога и консултант по детски сън Мария Йонова.