Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холистични практики за повече енергия

| обновено на 11.04.22 в 15:48

Холистичен идва от гръцки и означава цялостен. Според холистичния подход човекът се разглежда в неговата цялост – емоции, психика, физическо тяло, душа, енергия.

Голяма част от хората мислят, че холистичните практики са нещо изкуствено, измислено или нещо, което не влиза в техния живот. Холистичните практики, като цяло, са простички неща в различни аспекти от нашия живот, които ни помагат да си възвърнем енергията. За много хора енергията е нещо митично, нещо което е само в едно направление. Всъщност, холистичните практики се фокусират върху тялото, върху духа, емоциите, взаимоотношенията. Като цяло ни помогат да възвърнем енергията, във всички аспекти на нашия живот “, коментира Гергана Радович, холистичен терапевт, специалист по съня и преподавател по ТЕС. На 14 май, в София, Гергана Радович ще бъде един от лекторите на фестивала „Свободата да бъдеш“. Лекцията е на тема „Холистични практики за повече енергия“.

Тази неделя, 10 април, тя гостува в неделния „Шейкър“, на радио Пловдив, за да коментираме част от тези техники, както и да поговорим за съня.

След всичко онова, което ни се случи през последните две години и продължава да ни се случва, ние имаме нужда от такъв подход. И, ако преди две години хората са посещавали холистичен терапевт с идеята, че са много стресирани, сега те се връщат с допълнителни проблеми, като претоварване, прегаряне професионално и лично, прекалено големите изисквания към тях. Това се отнася с особено голяма сила за жените, които са и майки, служителки, съпруги, приятелки и т.н. Има и един нов проблем. Той е свързан с недоспиването и лошото качество на съня, като цяло, на съвременния човек. Все повече хора се оплакват от проблеми със съня. Това е една друга, голяма тема. Все повече изследователи на съня са на мнение, че тези две години, свързани с пандемията, са повлияли много на качеството на съня, защото динамиката ни се промени и съответно мозъците ни се опитват да се съгласуват с тази нова динамика, което неизбежно влияе върху качеството и продължителността на съня.

Икономическите аспекти са същи част от проблема, те не са нещо ново, но вече са доста по интензивни и не на последно място идва страхът, който ни завладя през последния месец и половина. Предвид събитията, които се случват около нас. Има разлини фактори, които ни провокират и които ни карат да губим още повече от енергията си. Добрата новина е, че можем да обърнем тези процеси. Сега е повече от необходимо да отделим време за себе си и времето за себе си започва от самия човек. То не е нещо, което другите му позволяват да направи. По-скоро това е нещо, което ние трябва да направим приоритет. Важно е и да изребем да правим неща, които са ни приятни. 

Много хора смятат, че като започе промяната, тя трябва да е с огромни стъпки, нещо грандиозно, да отделят часове във фитнеса, часове за приготвяне на меню, часове за срещи с приятели. Това е голяма грешка, защото ние правим нещата ден, два, три и после спираме“, казва Гергана Радович. 

Това ни стресира допълнително. Човешката психика е устроена така, че когато знаем, че трябва да направим нещо, ние обикновено губим мотивация. Необходимо е да започнем с нещо елементарно и ненатоварващо. Това могат да бъдат 5-10 минути на спокойствие без телефон, без социални мрежи, без деца, в които човек да си поеме дъх, да изпие нещо и да знае, че това време е само за него, че той има право на това време.

Още по темата от Гергана Радович, чуйте в прикачения файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Славия" победи с 1:0 "Ботев" на старта на плейофите

"Славия" победи "Ботев" (Пловдив) с 1:0 като гост в мач от първия плейофен кръг на Първа лига за разпределение на местата от 7-мо до 10-о.  На "Колежа" единствения гол в двубоя отбеляза капитанът на "белите" Галин Иванов в 33-та минута. "Канарчетата" владееха топката в голяма част от двубоя, но така и не успяха да пробият отбраната на съперника. По..

публикувано на 27.04.24 в 21:28
ЦСКА отново ликува във Вечното дерби

ЦСКА се наложи с 3:1 над "Левски"

ЦСКА-София се наложи с 3:1 над "Левски" във второто дерби през месец април на стадион "Васил Левски". Така "червените" постигнаха дубъл над големия съ съперник след успеха с 2:0 на 7-ми април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото полувреме и..

публикувано на 27.04.24 в 18:56

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

обновено на 27.04.24 в 17:38

"Ботев" е домакин на "Славия" в първия кръг на плейофите

"Ботев" (Пловдив) посреща Славия в първия кръг на плейофите за местата от седмо до десето. Мачът е от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев". „Жълто-черните“ ще имат едно наум и за предстоящия реванш в турнира за Купата на България срещу ЦСКА на 1-ви май. "Ботев" е седми с 44 точки, на една пред осмия ЦСКА 1948. Мачът пропуска наказания Самуел Акере..

публикувано на 27.04.24 в 10:36

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02