Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

367 украинци са потърсили убежище в област Пазарджик

Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

В Пазаджишка област към днешна дата офицално регистрираните украински граждани са 367. Те  са  посочили регистрация по настоящ адрес в частни жилища и хотели в 10 от общо 12 общини в областта. Това съобщи в програма "Ден след ден" Мария Ловчинова, главен експерт в Областната администрация в Пазарджик и допълни, че сред бежанците преобладават жените и децата. 

"В 19 хотели в областта е имало от началото на кризата настанени украински граждани. Една част от тях са напуснали тези хотели, напуснали са може би България или са останали в  страната ни, но са отишли в друг регион при близки и познати", каза Ловчинова.

По думите й през изминалата седмица екипите на социално подпомагане са анкитирали 27 възрастни и 24 непълнолетни и малолетни украински граждани. Много малко от тях към момента са заявили, че търсят работа. 

"Една голяма част от хората, след анкетното проучване, което им се прави и от социално подпомагане и от бюрата по труда, все още са предпазливи по отношение на това дали ще останат  в страната и не заявяват категорично, че търсят работа. Единични са случаите на лица, които са ангажирани в рестораньорството и производството в общините Септември, Велинград и Пазарджик, от тези украински граждани, които са на територията на  страната", допълни Ловчинова. 

Тя поясни, че има създадени мобилни екипи от Бюрата по труда, които провеждат срещи по настоящ адрес на украинците и правят анкети за нагласите им за работа. Водят се и разговори  с работодателите и на базата на проучванията по общини, някой екипи ходят и по адреси, вече са изготвени регистри на работодатели, готови на наемат работници и на украинци, които са изявили желание за работа.

Ловчинова уточни, че по данни на РУО-Пазарджик към момента 6 украински  деца са насочени към учебни заведения. Определени са дните от седмицата, в които те се обучават допълнително на български език. Към момента институциите в областта правят всички необходимо, за да се окаже нужната закрила на потърсилите убежище у нас. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17