Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Много на брой данъчни ставки водят до загуба на данъци

| обновено на 15.04.22 в 18:55
Асен Василев-вицепремиер и министър на финансите
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Управляващата коалиция обсъжда пакет от социални мерки, които да бъдат въведени с оглед на икономическата криза, породена от войната в Украйна, каза в Пловдив вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.  Що се отнася до диференцираните данъчни ставки, той уточни, че до края на годината те са ясни. 

„Да има много на брой ставки, всъщност води до загуба на данъци. По-добре е да има директно подпомагане там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита", каза още Василев.

Ние сме единствената държава, която от юли миналата година не е повишавала цените на електроенергията, отбеляза още той и добави, че в България енергийната криза е в доста по-голяма степен овладяна. 

Започваме да работим по овладяване на инфлация на храните, каза още вицепремиерът. 

"Цените нараснаха, в минало време. В момента нарастването е много по-малко от това, което видяхме февруари, особено март, а и декември месец никой не очакваше война", заяви Василев. По думите му не трябва да се допуска инфлация по линия на продоволствието и торовете, каквито очаквания има.

Василев допълни, че инфлация има абсолютно навсякъде в Европа, че тя се усеща от всички икономики, подложени на ценовия шок. 

"В България тя се усеща по-бързо, защото сме доста по-бедни и частта за храни в нашата кошница е доста по-голяма. Тоест при нас инфлацията идва доста по-бързо, така че, когато инфлацията е на база външен шок на цените на енергоизточниците, при нас тя е с 1-2% по-висока".

Асен Василев коментира и проваления избор на управител на БНБ и заяви, че едно евентуално ново предложение трябва да премине през коалиционния съвет и да е общо за коалицията. 

"За ново предложение за управител на БНБ трябва да се охладят страстите по това, което се случи. Освен това, в условията на инфлационна криза не е най-добре да се сменя гуверньора. Ако няма общо решение, по-скоро няма да има предложение. Поне месец може би и повече ще мине, докато започне да се мисли в такава посока."

За новото настояване на Браншовата камара "Пътища" идната сряда на заседание на кабинета да се гласува отпускане на пари на АПИ за ремонта на пътищата, той посочи:

"Според мен най-чистият вариант е да стане през парламента, но ако регионалното министерство и техните юристи преценят, че може да стане с акт на МС, средствата са там, няма как Министерството на финансите да ги спре".

Василев е в Пловдив за учредяването на „Продължаваме промяната” като политическа партия. Той ще е единият съпредседател на партията, премиерът Кирил Петков – другият. Те няма да имат заместници, ще има изпълнителен съвет, национален съвет и общо събрание.

Чуйте интервюто на Екатерина Костова с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в звуковия файл звуковия файл с коментара му по икономически теми пред медиите в Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

публикувано на 24.04.24 в 07:02

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

публикувано на 24.04.24 в 06:53

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици с 97 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки; туристически..

публикувано на 24.04.24 в 06:43

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56