Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Асен Василев: Много на брой данъчни ставки водят до загуба на данъци

| обновено на 15.04.22 в 18:55
Асен Василев-вицепремиер и министър на финансите
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Управляващата коалиция обсъжда пакет от социални мерки, които да бъдат въведени с оглед на икономическата криза, породена от войната в Украйна, каза в Пловдив вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.  Що се отнася до диференцираните данъчни ставки, той уточни, че до края на годината те са ясни. 

„Да има много на брой ставки, всъщност води до загуба на данъци. По-добре е да има директно подпомагане там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита", каза още Василев.

Ние сме единствената държава, която от юли миналата година не е повишавала цените на електроенергията, отбеляза още той и добави, че в България енергийната криза е в доста по-голяма степен овладяна. 

Започваме да работим по овладяване на инфлация на храните, каза още вицепремиерът. 

"Цените нараснаха, в минало време. В момента нарастването е много по-малко от това, което видяхме февруари, особено март, а и декември месец никой не очакваше война", заяви Василев. По думите му не трябва да се допуска инфлация по линия на продоволствието и торовете, каквито очаквания има.

Василев допълни, че инфлация има абсолютно навсякъде в Европа, че тя се усеща от всички икономики, подложени на ценовия шок. 

"В България тя се усеща по-бързо, защото сме доста по-бедни и частта за храни в нашата кошница е доста по-голяма. Тоест при нас инфлацията идва доста по-бързо, така че, когато инфлацията е на база външен шок на цените на енергоизточниците, при нас тя е с 1-2% по-висока".

Асен Василев коментира и проваления избор на управител на БНБ и заяви, че едно евентуално ново предложение трябва да премине през коалиционния съвет и да е общо за коалицията. 

"За ново предложение за управител на БНБ трябва да се охладят страстите по това, което се случи. Освен това, в условията на инфлационна криза не е най-добре да се сменя гуверньора. Ако няма общо решение, по-скоро няма да има предложение. Поне месец може би и повече ще мине, докато започне да се мисли в такава посока."

За новото настояване на Браншовата камара "Пътища" идната сряда на заседание на кабинета да се гласува отпускане на пари на АПИ за ремонта на пътищата, той посочи:

"Според мен най-чистият вариант е да стане през парламента, но ако регионалното министерство и техните юристи преценят, че може да стане с акт на МС, средствата са там, няма как Министерството на финансите да ги спре".

Василев е в Пловдив за учредяването на „Продължаваме промяната” като политическа партия. Той ще е единият съпредседател на партията, премиерът Кирил Петков – другият. Те няма да имат заместници, ще има изпълнителен съвет, национален съвет и общо събрание.

Чуйте интервюто на Екатерина Костова с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в звуковия файл звуковия файл с коментара му по икономически теми пред медиите в Пловдив. 


Още от категорията

8 души задържани в полицейска акция в Пазарджишко

Осем души са задържани като заподозрени за различни престъпления при специализирана полицейска операция, проведена през изминалото денонощие в Пазарджишка област. Това съобщи говорителят на областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов.  Проверени са 1210 човека, 924 моторни превозни средства, пунктове за изкупуване на метални отпадъци, автоморги,..

публикувано на 27.05.23 в 15:56

Увеличено търсене на имоти в Момчиловци

Повишено търсене на недвижими имоти се наблюдава напоследък в родопското село Момчиловци. Според кмета на селото Сийка Суркова, тенденцията за раздвижване на пазара на имоти е главно вследствие на Covid-19 пандемията, след която мнозина се връщат към по-спокойни места за живеене, близо до природата. Покачва се търсенето както на земеделски земи, така..

публикувано на 27.05.23 в 10:43

Празник на розата в Карлово

С ритуала „Розобер“ в розовите градини край Карлово на 27 май започна традиционният празник на маслодайното цвете. Фолклорни състави и кукери поканиха с изпълненията си гостите на розобер. Антония Лалова - Царица на розата 2023, получи короната и властта от нейната предшественичка Миглена Мандраджиева. „ Под звуците на Военния духов оркестър..

обновено на 27.05.23 в 10:41

Започва "Празник на детето в Стария град"

Едноседмичен „Празник на детето в Стария град“ започва днес в Пловдив. Програмата до 4 юни включва концерти,творчески ателиета, изложби, пленер, детска работилница, Панорама на детското творчество на Сдружение „Духовно огледало".  Тази година огранизарорите от Общинския институт „Старинен Пловдив” и Зонта клуб – Пловдив  са включили и събития за..

обновено на 27.05.23 в 10:40

Представят вкусове от турската област Хатай

Генералното консулство на Република Турция в Пловдив представя традиционната кухня на област Хатай /Антакия/. Вкусовете на пострадалите при земетресенията регион ще бъдат показани пред пловдивчани на Младежкия хълм. Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и съпругата му ще почерпят със специалитети по стара хатайска рецепта...

обновено на 27.05.23 в 10:40