Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданов: Позицията за Северна Македония "клати" управлението

3
Снимка: Радио Пловдив

Управляващата коалиция може да бъде застрашена единствено от разминаването в позицията за Северна Македония, това каза в Пловдив председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.  Така той коментира изявлението на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание. Днес следобед тя каза, че реално има политика на Кирил Петков и съветниците му за Македония и такава на Министерството на външните работи.

"Ето това застрашава стабилността на коалицията наистина. Въпросът  с вдигането на ветото за Северна Македония е прекрасно описан и е вътре в коалиционното споразумение", каза Тошко Йорданов.  Той добави, че напреженията около избора на гуверньор на БНБ и твърденията, че те ще доведат до трус и до разпад, са били спекулации. 

"Това обаче, което си позволява да прави премиерът Кирил Петков и външнополитическият му съветник Весела Чернева, е на ръба".

Генчовска: Няма срокове, в които България да даде зелена светлина за европреговори на РСМ

Тошко Йорданов е в Пловдив за среща на ИТН със симпатизанти, на която съобщи:  "Отново ще предложим Любомир Каримански за управител на БНБ, той ще бъде прекрасен бъдещ управител на банката" . 

Допълни го Ива Митева, която също участва в срещата. По думите ѝ при следваща процедура за БНБ "ще предложим да е възможно най-дълга, най дълго да стои на сайта, възможно най-дълго да се търси информация за тези лица, нека - колкото по-дълго, колкото по-дълбоко се поровим на хората из нещата, толкова може би ще е по-добре".

Каримански също е в Пловдив и разговаря с граждани в срещата, на която имаше въпроси към него. 

Йорданов коментира протеста в София организиран от АЕЖ срещу Карбовски като кандидат за член на СЕМ, на който беше  поискана и оставката му. 

"Това е една НПО организация, която може да прави каквото иска. Аз бих умрял, за да могат те да протестират, но те не биха умрели да може Карбовски да си казва свободно мнението, това е тънката разлика", каза Тошко Йорданов.

От ИТН отрекоха да има провокация от тяхна страна в един и същи ден да са заедно в Пловдив с "Продължаваме промяната".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожарът край Отец Паисиево се разраства, битката с огъня продължава

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узна истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). Света Марина се счита за покровителка на..

публикувано на 17.07.24 в 08:51