Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет ще гласува рекорден за Пловдив бюджет

| обновено на 18.04.22 в 08:31

Общинският съвет ще гласува рекорден за Пловдив бюджет за 2022 година, който е в размер на над 526 милиона лева. Той е със 108 милиона по-голям от миналогодишния. Приходите от делегираните от държавата дейности са в размер на 261 милиона 159 хиляди лв., а от местните – 264 милиона 954 хиляди лева.

При представянето му преди месец пловдивският кмет Здравко Димитров го определи като реалистичен, но от „Демократична България“ и БСП заявиха, че ще гласуват против. Групата на ВМРО предварително обяви, че ще подкрепи финансовата рамка на града.

Преди гласуването на бюджета, съветниците трябва да приемат бюджетната прогноза за периода 2023-2025 година, която предвижда дълговете на Пловдив да се увеличат от 40 милиона на над 126 милиона в края на периода. През 2023 година задълженията ще нарастнат до 71 милиона 155 хиляди лева, а през 2024 те ще достигнат 112 милиона 956 хиляди лева. В края на 2025 Пловдив ще има дълг от 126 милиона 419 хиляди лева.

В дневния ред на сесията влиза за прегласуване и върнатото от областния управител решение на Общинския съвет за повишение на местни такси и създаването на нови такси за бизнеса и гражданите на града. 

В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив ресорният зам.-кмет Величко Родопски коментира, че целта на този бюджет е Пловдив да се развива.

"Той изглежда много голям  - над 526 млн. лв., защото е много голяма инфлацията и реално ние трябва да заложим тези разходи. Целта е да се довършат започнатите инфраструктурни обекти - стадионите "Ботев" и "Локомотив", 7 детски градини, 1 ново училище да се построи в двора на Хуманитарната гимназия. Завишени са и средствата за издръжка заради голямата инфлация", каза зам.-кметът.

Родопски допълни, че най-много средства - над 208 млн. лв., са заложени за образование, 133 млн. лв. за капиталовата програма, 64 млн. лв. за култура и спорт, 30 млн. лв. - за социални грижи, 26 млн. лв. за здравеопазване. 

Сред обектите, които трябва да се довършат, са бул. "Хаджи Димитър", Голямоконарско шосе, Рогошко шосе, бул. "Санкт Петербург" и ул. "Богомил" и "Лев Толстой" и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05