Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив вече има бюджет за над половин милиард лева, БСП и ДБ гласуваха против

| обновено на 18.04.22 в 16:59

Общинският съвет прие бюджета на Община Пловдив за тази година, който е рекорден и е в размер на над 526 милиона лева. Средствата са със 108 милиона повече от миналогодишните. Приходите от делегираните от държавата дейности са в размер на 261 милиона 159 хиляди лв., а от местните – 264 милиона 954 хиляди лева. Най-много средства са отделени за образоавние – 208 милиона лева. Капиталовата програма е на стойност 120 милиона лева.

„За“ гласуваха 37 съветници, а против 11. Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на всички, които са подкрепили града.

„Благодаря на всички, които гласуваха, които поеха отговорността за град Пловдив, защото всичко друго е евтин популизъм“, каза Димитров и допълни, че Пловдив ще продължи да се развива.

В зала бяха направени предложения от заместник-кмета по финанси Величко Родопски за някои промени в предварително обявения проект на бюджет. Една от тях касае намаляване на средствата за строителство на спортна зала до Езиковите гимназии с 900 хиляди лева. Тези средства се прехвърлят в бюджетите на районите за ремонти и строителни дейности.

От БСП гласуваха против финансовата рамка на града. Съветниците на столетницата отбелязаха, че приемането й през април е прецедент. От групата смятат, че в нея са включени на хартия всички приоритети на коалиционните партньори, на ГЕРБ и на районните кметове. Социалистите твърдят, че бюджета не е обърнат с лице към пловдивчани. 

Веселина Александрова от „Демократична България“ също заяви, че съветниците от групата не подкрепят бюджета, защото той е бюджет на една отиваща си администрация.

„Не виждаме дългосрочна визия за развитие на Пловдив“, каза Александрова.

Добромира Костова от „Демократична България“ направи допълнителни 15 предложения, но те също не бяха приети. Отхвърлени бяха и  предложенията на доктор Атанас Баташки от БСП, сред които и средства за здравна профилактика на общинските служители.

Нечленуващият в група Слави Георгиев предложи в бюджета да се заложат 100 хиляди лева за проучване в града да бъдат пуснати трамвайни линии. „Крайно време е Пловдив за започне да мечтае и да се направи нещо решаване на големия трафик в града“, мотивира се Георгиев, но предложението му не намери подкрепа в зала. 

Преди утвърждаването на финансовата рамка за тази година ОбС прие бюджетната прогноза за следващите 3 години, според която през 2025 дълговете на Пловдив ще достигнат над 126 милиона лева. 

В края на 2022 година задълженията ще са в размер на 40 милиона, но още през 2023 година те ще нараснат драстично и ще достигнат до 71 милиона 155 хиляди лева. През 2024 те ще са 112 милиона 956 хиляди лева. В края на 2025 Пловдив ще има дълг от 126 милиона 419 хиляди лева.

Заместник-кметът Величко Родопски обясни, че 126-те милиона лева са от новите заеми, които бяха взети и още не са изразходени средствата по тях.

„Тези кредити са важни, за да могат да се довършат обектите“, каза още Родопски. 

Съветниците потвърдиха и прегласуваха върнатото от областния управител  Йордан Иванов решение на Общинския съвет за повишение на местни такси и създаването на нови такси за бизнеса и гражданите на града. Решението беше взето с 26 гласа „за“.

В началото на април Иванов обяви, че оспорва таксата за ползване на терени общинска собственост за поставяне на преместваеми търговски обекти, както и таксите за издаване на разрешение за таксиметров превоз.

От Община Пловдив  отговориха, че в решението на ОбС няма повишение на таксите за таксиметров превоз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Панагюрище ще чества 75 години от откриването на златното съкровище

Община Панагюрище подготвя специална програма, посветена на 75-ата година от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. Честванията ще се проведат от 2 до 8 декември под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, съобщи пред БТА кметът на Община Панагюрище Желязко Гагов.  Програмата започва с Дионисиеви празници - фестивал..

публикувано на 11.08.24 в 15:59

Жълт код за горещо време

Жълт код за опасно високи температури е в сила за утре за Северна, Централна и Южна България. Предупреждението е в сила за 18 области на страната. Там се очаква температурите да са между 32 и 37 градуса. 

обновено на 11.08.24 в 08:11

Леки промени в цените на основните храни

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, за трета поредна..

публикувано на 11.08.24 в 08:09

Пуснаха водата на Велинград

В късния следобед а варията по довеждащия водопровод " Лепеница" във Велинград бе отстранена.  Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод От общината посочиха, че водоподаването към Пречиствателната станция постепенно се възстановява.  Поетапно се нормализира и подаването на вода към абонатите. Повече от 24 часа голяма..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод

Втори ден жители на Велинград са без вода заради авария на главния довеждащ водопровод „Лепеница“ към Пречиствателната станция на града. Аварията е станала в тежък пресечен терен на 150 метра в гората. Заради спецификата на терена изкопните работи се извършват изцяло на ръка, както и пренасянето на тръби и уреди.  Правим всичко възможно да..

публикувано на 10.08.24 в 13:01