Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив деца боядисваха яйца за деца с диабет

4
Снимка: Радио Пловдив, Елена Крушкова


На Велики четвъртъ, след 2-годишно прекъсване, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет отново организира инициативата „Деца боядисват яйца за деца“. 

В пловдивския храм  «Св. Възнесение Господне», с благословението на Пловдивския митрополит Николай,  за традиционното боядисване на яйцата дойдоха семейства от цялата страна. Отец Васил изрисува кръстче на челата на малчуганите с първото боядисано в червено яйце и благослови всички присъстващи. 

Председателят на Асоциацията Елисавета Котова припомни, че инициативата е с 18 годишна традиция , като боядисаните от децата яйца отново ще бъдат дарени на детските отделения по диабет в Пловдив. «Винаги сме били посрещани сърдечно, с християнска добродетелност, с примери и послания за вяра, надежда и любов от Пловдивската митрополия и сме щастливи, че отново сме заедно след края на епидемията“ каза Котова.  

Отец Васил подчерта, че инициативата на Асоциацията заслужава подкрепа, която ще се превърне в традиция, чрез която децата сами ще могат да изразят своята съпричастност към най-важните събития и празници в живота на православната ни църква „Само така те ще могат да осмислят  по-задълбочено своята вяра в бога, да осмислят християнските добродетели във всеки един човек  и в обществото ни", допълни отецът. 

Събитието се  състоя  в уютната атмосфера на  неделно училище по вероучение към храма, което действа от година. Всяко дете получи и книжка с притчи и разкази за големия християнски празник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14