Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дано да има мир и любов по света

Атанас Хранов
Снимка: Ани Петрова


В Светлата седмица художникът Атанас Хранов гостува в Бургас с изложбата  "Изход", която вече бе представена в Пловдив и София. 

За програма "Точно днес" той сподели, че в експозицията си е включил и нови платна, но е запазил основното послание - за вратата като изход, като надежда, като нов свят от възможности,  като намек да влезеш и като символ на промяната. 

"За мен това е тема, която не се изчерпва с една изложба. Това е тема, на която човек може посвети живота си и пак да не му стигне. Така че тепърва ще се връщам към нея", казва Хранов и допълва, че преди всеки изход има вход.

Според него влизането -  това са редицата житейски ситуации, които ни се случват и не винаги човек избира входовете.

"Може би животът, съдбата, случката, както и да го наречем - кармата, колкото и имена да даваме на тези ситуации, всичките са вярни. Така че не винаги избираме къде да влезем. Изходът обаче- това е нещото, което е  много лично - наше, което остава в нашето съзнание и което да го наречем е нашият опит, нашата аура, която се образува около нас. Всеки човек носи аурата на неговия опит, на живота, които е живял, който е минал - щастлив, богат, не толкова шастлив, пълен с перипетии, такъв, какъвто му се случи", казва творецът.

Той вярва, че всеки човек има своите изходи - това са важните събития от живота, както и хората, и приятелите, с които си ги преминал, които са те съпътствали в тези важни мигове и моменти. 

"Не е нужно те да са драматични или лоши, напротив и  щастливите също влизат в тази графа. И по-скоро, за мен, те са на първо място. Защото човек трябва да има храброст, за да преживее щастието. Това не е толкова лесно" смята художникът.

На Възкресение той пожела на всички: "Бъдете храбри, когато обичате".

Цялото интервю с Атанас Хранов може да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

публикувано на 12.07.24 в 10:20

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24