Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 000 тона ще бъдат извозени от кариерите в Белащица

| обновено на 27.04.22 в 12:48

От днес започна извозването  на складираните инертни материали от производствената база край кариерите в Белащица преди спирането на концесионния договор. За това концесионерът на кариерата уведоми  предварително протестиращите  от Инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица" с уточнението, че инертните материали са добити преди спирането на концесионния договор. 

"В момента не сме концесионери, защото сме в процедура на удължаване на срока на концесията и дейността ни е  единствено в частния ни  имот - собственост на  "Европейски пътища",  където има инертни материали, придобити по време на концесията", уточни  Ердинч Ибрям - директор "Производство" на базата, в която се съхраняват и преработват материалите.  По думите му, дейността по извозването им от частния имот е напълно законна. Той припомни, че през февруари протестиращи осуетиха извозването на материалите от тогава не са предприемани действия от страна на фирмата по извозването на обработената скална и зелена маса с камиони от базата.

"Тази година закъсняха ремонтите по поддържането на пътищата, но с решение на НС от миналата седмица тези ремонти вече трябва да стартират.  Получаваме работа по поддръжка на пътищата и тези материали са ни спешно необходими, за да могат хората да преминават по реновирани пътища". Ибрям подчерта, че протестите на хората от ИК "Стоп на кариерите в Белащица" са разбираеми, но те не са на представителна част от населението, а само на една определена махала.

"Надяваме се органите на МВР да се намесят и да осигурят реда за допускане на камионите ни до обектите, защото хората чакат да оправим пътищата. Имаме подготвени преработени количества инертни материали около 25 000 тона и още около 35 000 са за преработка - общо около 60 000 тона".

Ибрям припомни, че още през 2008 г. е бил изграден отделен път специално до кариерите - околовръстен на Белащица, за да се осъществява дейността на кариерите и никога камионите не са минавали през Белащица, а единствено по околовръстния път.

При извозването на баластрата от кариерата в Белащица има представители на полицията и на други контролни органи, както и малък брой протестиращи. Десетината протестиращи настояват за отговор на какво основание  се допуска извозването на материалите, след като концесионният договор е изтекъл. 

Според Павел Гемишев от Инициативния комитет спирането на концесията означава прекратяване, както на добива и обработката, така и на извозването.   Той цитира и екоминистъра Борислав Сандов, който на среща с протестиращите през февруари също е заявил, че транспортирането на баластраната е в нарушение на законодателството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33