Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат новия общински заем

| обновено на 28.04.22 в 06:50


Обществено обсъждане за новия заем, който община Пловдив иска да изтегли ще се проведе в сградата на Общинския съвет. Заемът е на стойност 44 милиона лев. С него се планира да бъде финансирано дострояването на стадионите на футболните клубове "Ботев" и "Локомотив", както и строителството  на нов плувен комплекс с 50-метров басейн.

За двата стадиона ще бъдат отпуснати по 12 милиона лева, а за новия плувен комплекс, който ще бъде до басейна Младост - 20 милиона лева.  От проекто-предложението не става ясно с кои банкови институции се водят разговори за новия кредит, но се допуска варианта новият дълг да бъде частично или изцяло взет от Фонда за устойчиво градско развитие

Отделно от кредита за стадион Ботев, в който до момента са вложени от държавата 25 милиона лева, на общината ще й бъдат нужни още близо 16 500 000 лева, а за плувният комплекс 1,5 милиона лева. Средствата ще се търсят или от местния или от държавния бюджет.

"Средствата за плувния комплекс най-вероятно ще бъдат взети от фонд ФЛАГ", каза за Радио Пловдив кметът Здравко Димитров. За Спортния диспансер като отделно търговско дружество, по думите му, ще се вземе отделен кредит.  "За финансирането на двата стадиона ще видим кои банки ще проявят интерес", каза още кметът. 

На въпрос уместно ли е в криза да се тегли нов заем, Здравко Димитров отговори така: "Точно сега е моментът да се строи. Сега се обезценява всичко. Сега парите вече са евтини. Банките имат пари, дават пари на добра лихва-особено на общините. Така че сега е моментът. Един лев, теглен преди година, е вече стотинки".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пловдивския районен съд започва по същество делото "Дебора"

В Районния съд в Пловдив започва по същество делото срещу Георги Георгиев, обвинен за насилието над Дебора Михайлова от Стара Загора.  След няколко неуспешни опита, днес то най-сетне стартира по общия ред, с призовани близо 40 свидетели и вещи лица. Заради това са насрочени заседания и в следващите дни - 3 и 5 юни.  Делото „Дебора“ беше разпределено в..

обновено на 31.05.24 в 06:40

България е на челно място по тютюнопушене в Европа

Тютюнопушенето е една от причините за водещите хронични заболявания - инфаркти, инсулти и белодробни болести, както и онкологичните страдания. Това съобщи по повод Световния ден без тютюнопушене 31 май началникът на Клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив доц. д-р Владимир Ходжев , където се диагностицират и..

обновено на 31.05.24 в 06:39

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци в Пловдив

За поредна година Община Пловдив организира за гражданите кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци от домакинствата чрез Мобилен събирателен пункт. Тази година инициативата ще се проведе на 31 май, като мобилният пункт ще бъде позициониран на паркинга до бившия ресторант „Стадиона” на бул. „Шести септември“ в район „Централен“ в..

публикувано на 31.05.24 в 06:37

Военни формирования отварят врати за 1 юни

По повод Международния ден на детето 1 юни, военни формирования от Българската армия ще отворят врати за посетители, съобщи Министерството на отбраната. Днес от 10:00 ч. до 15:00 ч. военните формирования от Сухопътните войски в Пловдив (в.ф. 44220) и Смолян ще посрещнат всички желаещи да се запознаят отблизо с военната професия, бойната..

публикувано на 31.05.24 в 05:54

Наказания заради насилие в детска градина "Фантазия" във Велинград

Прокуратурата и полицията разследват  дали в детска градина „Фантазия“ във Велинград  е било упражнявано насилие върху децата от страна на персонала в заведението. Поводът са разпространени кадри в социалните мрежи, на които се вижда как възпитателка удря и дърпа деца за косите.  Към този момент са разпитани 8 души, сред които работещите в..

обновено на 30.05.24 в 15:27