Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикален протест пред "Либхер" раздели работниците

7
Снимка: Радио Пловдив, Яница Марова

С лозунги „Не на своеволието! Не на беззаконието! Не на страха!“ служители на немска фирма, производител на хладилници край Пловдив, излязоха на пореден протест с искане за увеличение на заплатите.

Протестът беше подкрепен от Атанас Кръстев, които е начело на пловдивската структура на КТ "Подкрепа", както и от синдикалиста Ваня Григорова. Протестиращите са подкрепени и от представители на различни браншове, сред които са машиностроене, химия, лека промишленост - работници от други градове - Стара Загора, Пазарджик, Асеновград. 

Служители обясниха,че във фирмата основната заплата на повечето работници е 1137 лв. , която в условия на инфлация е крайно недостатъчна. Служителите, начело с Ваня Григорова, се опитаха да щурмуват завода и да влезнат зад портала, но бяха спрени от охраната. Пространство пред завода се оглавява от викове "Елате при нас, протестът е за вас". 

Протестиращите настояват още да бъдат върнати на работа и 30 служители, които са били принудени да напуснат. 

Друга група работници и служители заявиха, че не подкрепят протеста. Според тях протестиращите не са работници от фирмата и синдикалистите провеждат платени стачки."Постигнахме това, което искаме и просто не разбираме тези, които сега протестират. Ръководството има разбиране и рабтониците имат разбиране", заявиха служители, които не подкрепят днешния протест.

Припомням, че преди Великденските празници синдикат КТ "Подкрепа" направи опит да разговаря с ръководството на фирмата, но не беше допуснат до сградата и извика Инспекцията по труда. 

След проверка на Инспекцията по труда в завода, инициирана от КТ "Подкрепа", компанията, произвеждаща хладилници, е задължена да допуска на територията на предприятието си представителите на синдикалните организации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39