Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" напусна пазара и го остави отворен

Снимка: БГНЕС

„Това, което се случва от пазарна гледна точка е, че "Булгаргаз" напусна пазара и го остави отворен – който търговец, от която и да е част на ЕС, ако се договори отнякъде да намери някакъв газ, ще дойде и ще го продаде на потребителите. Това е нормалната пазарна логика." Така енергийният експерт Явор Куюмджиев обясни ситуацията от вчера у нас, след като Газпром спря газа за държавната ни компания.

В предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив той припомни, че у нас пазарът на газ е свободен, а до вчера "Булгаргаз" практически е бил монопист с много малки изключения. „Пазарът не търпи вакуум – след като има търсене, ще се намери кой да го предложи това, което се търси“ – посочи Куюмджиев.

За него този път "не е верен" за България. „Много по-добре беше "Булгаргаз" да си остане квази-монополист или хайде, да владее 90% от пазара, и да се договори с руската страна да изпълни условията на продавача и да продължи всичко, както си беше. В сегашната ситуация  "Булгаргаз" напуска пазара и оттук следват много интересни действия - кой ще доставя газ, например, на "Топлофикация" София, която хронично не плаща. Там ще има голямо търсене, но ще се намери ли търговец, който да понесе стотици милиони дългове на Топлофикация? Едва ли“.

Явор Куюмджиев, който е и бивш заместник-министър на енергетиката, е категоричен, че държавното дружество няма откъде да вземе газ, след като България не иска да плаща по схемата, предложена от Русия, и прогнозира:

„Ще се намерят компании - ако щете германски, американски, които ще изпълняват схемата на Москва за плащане, и по същата тръба ще потече отново руски газ, само че не докаран от "Булгаргаз", а от частни компании“.

Явор Куюмджиев потвърди анализа и на други експерти, че със сегашното потребление, от Чирен и от терминала в Гърция, от който се разтоварва синьо гориво за страната ни, газът ще стигне максимум за 20-25 дни. „След това всичко свършва, ако междувремено не се намерят други доставки. За съжаление, други доставки, освен от Русия, няма как да пристигнат на този етап“.

На въпрос как си обяснява изявлението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен вчера, че Европа вече ни помага, той отговори с думите: „Нищо повече от ПР“, като уточни, че на Полша би могло да ѝ бъде помогнато, а на нас технически би било невъзможно.  

Цялото интервю с Явор Куюмджиев може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58