Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфронтацията на Нинова с президента сплотява кабинета

Продължава да се вижда липсата на основа на това правителство, което не успява да дефинира ясен дневен ред как да е управлява държава и всяка криза ги изненадва и виждаме хаоса, който следва, каза в предаването "Точно днес" политологът Христо Панчугов.

По думите му рязката промяна в позицията на Продължаме промяната по отношение на помощта за Украйна точно сега има две обясенения. Едното е това е да е продукт са смиселно носене на политическа отговорност и лидерство, въпреки съпротивата. Другого е да е продукт на подкрепа, която са усетили сега от страна на собствените си избиратели.

Силно се надявам да е първото и правителството да е решило да прави това, което трябва, без значение как това се отразявана на партийната подкрепа, но оставам скептичен.

Според Христо Панчугов поетата от Кирил Петков и Асен Василев по- силна инициатива отнема от президента Румен Радев и БСП, в лицето на Корнелия Нинова, възможността да наложат обществото илюзията за неутралитета и за това, че Русия има влияние в българската политика. 

Това е позитив и ако се основана на желанието да се изправим пред реалността - то задава нова политика на държавата.

Според Панчугов вероятността Нинова да напусне коалицията става все по- малка след откритото конфронтиране с Румен Радев и неговата подкрепа за проекта на Стефан Янев.

Към този момент има споделено усещане, че предсрочни избори биха навредили на партиите в коалицията.

Въпреки това, въпросът защо съществува  какво ще успее да направи правителството остава. Виси и въпросът за руското влияние върху кабинета, каза още политолотът.

Интервюто е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17