Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетният спектакъл “Времена и сезони“ с премиера днес

| обновено на 29.04.22 в 13:02
Снимка: Личен архив

По повод Международния ден на балета, на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ от 19 часа, балетната трупа на Опера Пловдив представя спектакъла „Времена и сезони“.

„Това е една дълго подготвяна танцова вечер, защото беше отлагана няколко пъти, поради ковид причини. Спектакълът се гради на работата на няколко хореографа. Имаме огромната чест, наш гост да бъде Раду Поклитару, световно име в хореографията. С него тепърва предстои на работим и той ще представи първата си работа, именно, с нас. По спектакъла работят Боряна Сечанова, Амедео Джунта и моя милост. Репетитор е Петя Димова, която успя да извади изключително много от артистите. Също така, имаме огромната чест и радост наши гост- солисти да бъдат едни от най-големите звезди на българския балет към днешна дата, Марта Петкова и Никола Хаджиянев. Те ще бъдат в главните роли, в откъса от балета „Дон Кихот“. Произведенията, които ще представим са адресирани като тематика към времето, в което живеем, в голяма степен. На ниво идеи заложени в произведенията, много от тях са доста съвременни. Те касаят теми, които вълнуват човека днес“, разказва Мариана Крънчева, директор на балетната трупа на Опера Пловдив.

Участие в спектакъла ще вземе цялата балетна трупа на Опера Пловдив, заедно със солистите от Международната балетна трупа на операта, Мара Салваджо и Амедео Джунта. Авторските хореографии във „Времена и сезони“ са по музика на Минкус, Григ, Хендел, Сен-Санс, Прокофиев, Астор Пиацола и др. Ще бъдат представени няколко танцови стила. Това са класически стил – балета „Дон Кихот“, неокласика – Боряна Сечанова от балета „Пепеляшка“, съвременен стил в някои от хореографиите на Амедео Джунта и Мариана Крънчева.

Повече за спектакъла от Мариана Крънчева, гост в предаването "Вход свободен".

Чуйте, в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Пламен Сивов

Бардът Пламен Сивов с пети солов албум

Във "Вход свободен"  точно на рождения си ден гостува бардът Пламен Сивов. Поводът е неговият нов самостоятелен албум "Небе и хляб". Пламен Сивов е роден през 1970 г. в Сливен. Завършил е езикова гимназия в родния си град и Юридическия факултет на СУ. Специализирал е управление на неправителствени организации в САЩ. Автор е на десетки песни, познати..

публикувано на 09.08.24 в 15:35

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.  Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда..

обновено на 09.08.24 в 14:11

ДКТ "Васил Друмев" - Шумен представя в Пловдив "Робин Худ"

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен тръгва на турне, в което ще представи някои от най-добрите си постановки за сезона. В Пловдив трупата гостува с три заглавия. Първото е на 13 август 2024 г. - "Робин Худ" под режисурата на Бойко Илиев и със специалното участие в главната роля на Ники Илиев и Елена Петрова.  Николай Илиев е актьор,..

публикувано на 09.08.24 в 10:56

В "Срещите" - за деня на Света Богородица

В "Срещите"  два дни преди 15 август, денят "Успение на Света Богородица", разговор с философа проф. Георги Каприев за изчезващата  радост пред лицето на Бога, за търсенето на святост без усилия, за вярата ни днес.  С проф. Каприев припомняме символите на този ден и се питаме защо ни е така трудно да ги разберем и станат наше ежедневие...  Може..

обновено на 09.08.24 в 10:19
Специално изградената зала-трезор за съкровището в Историческия музей в Панагюрище

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристига днес в Панагюрище . То ще остане на роден терен до 10-ти септември. 9-те уникални тракийки съда ще бъдат подредени в специално изградената зала-трезор в историческия музей, която отговаря на всички критерии за сигурност.  Паралелно с това тече и подготовката по отбелязването на..

публикувано на 09.08.24 в 08:40