Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В решението за военна помощ за Украйна е важно да надделеe разумът, смята Радев

Според президента, ръководството на БСП ще намери такава формулировка, която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо в Украйна, хем да остане в коалицията

| обновено на 03.05.22 в 14:49
Президентът Румен Радев гостува на Аграрния университет в Пловдив
Снимка: Радио Пловдив, Антония Попова

"За мен, и за всички българи, е много важно да чуем дебатите, да чуем доводите на политическите сили и аргументите, с които те ще вземат своето решение". Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев по повод предстоящото заседание утре на Народното събрание, на което трябва да се реши дали България ще изпрати военна помощ за Украйна. 

Държавният глава подчерта, че е много важно да се отчете мястото на България, а също и факта, че страната ни има историческа диаспора в Украйна.

„Хората, които вземат решения, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите. Това е позицията, от която трябва да се водят“, категоричен беше президентът.

Румен Радев допълни, че България е лоялен член на ЕС и на НАТО, и е солидарна с нашите партньори и съюзници, но изрази своето усещане, че има хора, които нямат собствено мнение.

„Имам чувството, че има много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат – не не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и има ескалация, те ще кажат – да, не трябва. Ако кажат – предоставяйте веднага оръжие, те почват да правят точно това“, заяви Радев.

"Описано е в Конституцията. Но аз мисля, че ръководството на БСП ще намери такава формулировка, която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията". Така президентът Румен Радев отговори на въпрос какво ще се случи с управляващата коалиция, ако  Народното събрание вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна. 

Президентът попита дали се появяват посредници при доставката на алтернативен газ, след като беше спрян за България руския.

„Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта, нещо за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на „Булгаргаз“, дали това не е целенасочено? Каква ще е цената, защото ако цената наистина скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия са на ръба“, подчерта държавният глава.

В Пловдив Румен Радев се срещна със студенти и преподаватели на Аграрния университет, където говори за необходимостта от реформа в селското стопанство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34