Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиите у нас често стават жертва на фалшиви новини

Веселин Стойнев
Снимка: www.bnt.bg


В оповестената годишна класация на „Репортери без граници“ България минава 21 места напред. Има ли поводи за оптимизъм и как се осъществява на практика медийната свобода в България коментира за програма  "Ден след ден" журналистът Веселин Стойнев.

Според него само донякъде и условно това може да се дължи на смяната на властта, каквато е формулировката в изследването.

"Самото изследване, както казват и авторите му,  не е съпоставимо, не може да се каже, че сме се изкачили нагоре, защото тази година са включени нови фактори, променена е методологията. И тези фактори са такива, някаква обща оценка политическа на средата, обща оценка - икономическа, иначе България в сравнителен план си остава все така зле, всичики съседи са  по-напред и Сърбия, и Северна Македония, и Румъния. Единствено Гърция отива след нас, заради убйството на разследващ журналист", припомня Стойнев.

По думите му  в България  по-скоро засега е  надеждата за някакво подобрение, отколкото   за  реално постигнат резултат,  който може би догодина ще видим. 

Това че сме зле медийно, това не е необходимо да се види в някакво число, то е видимо с просто око, смята журналистът и допълва, че това се дължи на комплекни проблеми.

"Проблемите за това са по-скоро комплексни - от една страна винаги тръгват нещата от главата на рибата, която се вмирисва, както е известно от поговорката. От медийната собственост,  от концентрацията на медиите, от обслужването на частни интереси, които се представят за обществени. Това сега сякаш като че ли е леко разхлабено, но пък на преден план излизат други недостаци на нашите медии. Много от колегите не могат да се специализират. Един човек покрива всякви събития. Не можеш да разбираш от  всичко. Това не беше така преди 10-20 години, особено когато вестниците бяха силни, където имаше ресори и специализации. Имаше финансови, здравни, икономически журналисти. Има ресори, в които се изискват големи натрупвания с години. Сега всичко това е разсипано. Не виждам  почти вестници, които са останали а дори и в големите електронни медии това не е така, тази специализация е повърхностна", твърди Стойнев.

По думите му в момента важен фактор е и хибридната и информационната война, защото медийте се оказват все по-често  жертва на фалшивите новини.

По повод предстоящото гласуване в НС дали да бъде изпратена военна помощ на Украйна журналистът заяви:

"България продължава да лъже само себе си. Всички знаят, че България изнася чрез трети страни муниции. За мен всяко неясно решение, просто ни прави все по-жалки, все по-недостойни пред собствените си очи и пред останалите съюзници и все повече затъващи в едно политическо блато" допълни анализаторът.

Цялото интервю, както и коментар по още вътрешно и външно политически теми,  може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35