Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на светлината ще озари Пловдив

Светлинното шоу, което е вдъхновено от творчеството на композитора Джон Уилямс, ще бъде на 28 май

Най-големият светлинен спектакъл, организиран някога в България, ще се състои на 28 май от 20:30 часа в Гребна база Пловдив. Любителите на специалните изживявания и добрата музика ще могат да видят за първи път шоу, което комбинира специални CloseProximity фойерверки с лазери, ефектно осветление, LED екрани, изпълнения с дронове и филмова музика с емблематични заглавия от „Междузвездни войни“ и „Хари Потър“. 

„Empyreal Lights and Fireworks“ е вдъхновено от 90-годишнинатa на Джон Уилямс – американски композитор и диригент, автор на музиката към знакови за цели поколения филми, като „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“ и „Джурасик парк“. 

Интерпретация на музиката му ще е в основата на съчетанието на пировизуалните ефекти, създавайки истински празник на светлината. 

Основната идея на спектакъла е да създаде вдъхновение от въздействащото изживяване и енергийния заряд на живо, напълно различни от виртуално опосредените забавления. Опознаването на различни културни ценности и изживяването на алтернативи на онлайн развлеченията са толкова по-важни за децата и тяхното личностно израстване. За да могат възможно най-много млади хора да се вдъхновят и трайно да развиват позитивния си заряд, светлинното шоу ще предостави на всички деца до 14 години безплатен вход.

Заглавието на спектакъла Empyrealнай-точно предава всички различни нюанси от значения на думата, любима на писатели и поети - небесен, изтъкан от чиста светлина и огън, както и силно въздействащ, който е трудно да бъде описан с думи.

Форматът на шоуто е типичен за световните мащабни стандарти. Светлинната сценография е на 130 м - два пъти сцените на най-големите стадиони у нас, и включва 23 LED-екрани. Продължителността е 60 минути с Close Proximity професионални фойерверки и над 35 хиляди ефекта - около 3 пъти повече от най-дългото, виждано досега в страната, което е организирано от същия екип.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58

Панайот Панайотов открива изложба в Пловдив

Самостоятелна изложба с 56 графики и живописни творби открива художникът и преподавател Панайот Панайотов в новата зала на Дружеството на пловдивските художници, която е на бул. “Цар Борис  III Обединител” 153. Изложбата ще бъде представена от брат му – художника Тодор Панайотов. Панайот Панайотов е завършил Националната художествена..

публикувано на 24.07.24 в 06:46

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10