Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строители на война с Областния заради спрени ПУП-ове в Пловдив

| обновено на 04.05.22 в 16:09

Ще атакуваме в Административния съд решението на областния управител да върне 12 решения на Общинския съвет за допускане на Подробни устройствени планове, тъй като не приемаме мотива му за незаконосъобразност. Това обяви Илиян Филипов от „Бизнесът за Пловдив“ след днешната работна среща с областния управител и представители на общината.

„Член 133 от ЗУТ и едно писмо на министъра не може да бъде административен акт, с който да се спират Подробните устройствени планове и работата на цял град!“, подчерта Филипов. Той се закани, че на 10-ти май, когато е насрочен национален протест на превозвачите, ще блокират областната управа в Пловдив и ще поискат оставката на областния управител Йордан Иванов. “След като те не ни дават да работим, и те няма да работят!“, категоричен е представителят на „Бизнеса за Пловдив“.

Филипов се закани още, че ако строителството в града спре, ще блокират общината. По думите му, общината трябва да продължи процедурите по Подробните устройствени планове, областният управител ще ги връща и те втори път ще минават през Общинския съвет. Така ще процедираме, но искаме да работим, коментира Илиян Филипов и подчерта – цитирам: „Няма абсолютно никакъв развой, нещата се обтягат още повече“.

Главният архитект на община Пловдив Димитър Ахрянов, съобщи, че от РИОСВ са дали шест месеца за допълване на екологичната оценка на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив, но проектантите са поели ангажимент да се справят за един месец. Той уточни, че общината като възложител разчита това да стане. През това време общината ще продължи да внася в Общинския съвет ПУП-ове, а от съветниците зависи дали ще ги приемат. Ахрянов обяви, че ако общината бъде призована като страна, ще се включи в съдебна битка по казуса с ПУП-овете.

Областният управител Йордан Иванов съобщи, че ако местният парламент прегласува върнати решения за ПУП-ове, то няма законов ход, с който те отново да бъдат върнати или атакувани в съда. „Тогава цялата отговорност остава на плещите ва местния парламент“, подчерта Иванов. Той коментира още, че според него – цитирам: „Един екип от няколко човека трябваше да не спи няколко дни и промените да бъдат депозирани незабавно в РИОСВ.“ Иванов изрази и огорчението си, че кметът Здравко Димитров не е присъствал лично на днешната работна среща.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28