Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цивилизационният избор бе военната подкрепа за Украйна

"Разочарован съм не в качеството си на член на ДА България, а като българин и като човек, от решението на НС. Данте казваше, че най-горещите места в ада са резервирани за тези, които запазват неутралитет пред лицето на злото. Точно това прави България в момента. Слава Богу, че частично измиваме лицето си, като се съгласихме поне да ремонтираме военна техника и това вероятно е някакъв договорен задкулисно  компромис. Виждам, че в зала хората от ПП са гласували "въздържал се". Очевидно е имало някаква договорка".  Това подчерта издателят Манол Пейков.

Той заяви, че за него отказът да се даде директна военна помощ на Украйна и  да се говори за "хумантарна помощ", е все едно, когато Кочо Честименски и съратниците му в църквата в  Батак са били заплашени от башибозука с ятагани ...да им се даде минерална вода".

Пейков бе категоричен, че рискът за военната помощ е трябвало да бъде поет, но за това е било необходимо  мъжество. 

"Стратегическата ситуация е такава, че избори не са изгодни за никого, но и е естествено хората, които са на власт, да са там сега, защото управляват с най-голямата част от гласовете на българите. Това, което чухме и от Кирил Петков и от Асен Василев по време на пресконференциите, то беше недвусмислено и категорично за подкрепа на Украйна с всички средства и това е за мен е единствено правилният цивилизационен избор. Няма никаква демагогска позиция, която може да защити неизпращането на оръжие на Украйна".

Според Пейков,  когато се налага да се вземат политически решения с историческа значимост за българския народ,  днешното решение е от калибъра на спасяването на българските евреи - най-светлия  и хуманен успех в историята на България през очите на света от изминалите десетилетия. 

"Днешният отказ обаче е с обратен знак.. И колкото повече години минават, толкова повече ние  ще се срамуваме. Режимът на Путин ще бъде напълно изравнен от историята с режима на Хитлер по време на Втората световна война. И нашето желание да запазим неутралитет ще бъде определено от историята и историците като нещо позорно. Личният ми избор би бил да се направи този жест, дори пред възможността да се разпадне коалицията". 

Пейков подчерта още, че  заплахите на БСП, че ще напуснат коалицията са били само начин да се сплашат партньорите й. А принципният жест, който е могла да направи БСП, е бил особено важен, защото  е знаков, демократичен и цивилизационен.

Той бе категоричен, че  ДБ са най-диалогичният партньор в коалицията и точно те от първия момент са настоявали да се подкрепи по всички възможни начини Украйна. 

"В този смисъл мисията на партията е изпълнена. В момента даването на оръжие за Украйна има хуманитарен знак, защото Русия е една нацистка страна и в нея нищо друго не действа. Аз съм русофил, привърженик на великата руска философска мисъл, на руската литература, но това, което в Русия в момента се случва, е антируско.  Дипломатични жестове там не действат. Тази Русия не е истинската Русия".

 Пейков призова ДБ да запази мъдрост и да продължи да работи в настоящата коалиция, защото избори в момента няма да доведат управлението до нищо по-добро от това, което сега съществува като  конфигурация.  

Интервюто - звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33