Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако пипнем данъчната система, никой няма да инвестира у нас


Издръжката на живот у нас надмина 1200 лева на човек. Необходимият нетен месечен доход на един работещ през месец март достигна 1216 лв, изчислиха от КНСБ. 

Това е ръст от 5.9% от началото на годината, а на годишна база увеличението е с 14.8%. С близо 300 лева се е увеличила месечната издръжка на тричленно семейство у нас за една година и вече е 2 189 лева.

В началото на годината анализаторите нарекоха 2022 г. "Годината на голямото поскъпване".  Има ли овладяване на този процес - коментира бившият министър на икономиката Николай Василев. 

Инфлацията вече е основна тема дори за обикновените хора. Все пак, това не е годината с най-висока инфлация, свидетели бяхме на много по-високи стойности, може би просто сме позабравили. Дори през 2008 г. поскъпването на живота бе между 12 и 13 процента.  Но тя не е единственият фактор за наблюдение. Във всяка една от последните 25 години доходите са растели по-бързо от инфлацията. Ако си спомним откъде тръгнахме, тогава, преди четвърт век бяхме много по-бедни, все пак наште доходи растат, макар да не можем да достигнем  развитите европейски страни - смята Николай Василев. 

Според него, половината от проблема идва от прахосническата фискална политика на правителствата през последните няколко години.

"Против съм всякакви диференцирани ставки на ДДС, това са грешни политики които  ще изкривят данъчната система. Това е анти – мярка! Трябва икономически растеж, за който обаче няма нито воля, нито визия. Включително и от новото правителство.  Изходът е държавата да направи всичко възможно за осигуряване на газови доставки в момента. Уви, единственото което се прави в момента е мораториум над тока, което е много погрешно. Трябваше държавата да подкрепи само най-социално слабите и да освободи цените на тока."

Цялото общество обаче очаква някаква митична актуализация на бюджета, но това не е начина. Бюджетът в момента харчи повече от колкото може и това трябва да спре. Неговата стабилизация е задача №1. Втората е – незабавно осигурване на газ, категоричен е бившият министър от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев: 

"Имаше три неща, в които България е най-добра  в ЕС – художествената гимнастика, данъчната система и бюджетната ни политика до 2020 година. Сега, ако унищожим и данъчната система, няма да остане никакъв аргумент, който да накара някой да инвестира в нови производства у нас!" 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42