Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако пипнем данъчната система, никой няма да инвестира у нас


Издръжката на живот у нас надмина 1200 лева на човек. Необходимият нетен месечен доход на един работещ през месец март достигна 1216 лв, изчислиха от КНСБ. 

Това е ръст от 5.9% от началото на годината, а на годишна база увеличението е с 14.8%. С близо 300 лева се е увеличила месечната издръжка на тричленно семейство у нас за една година и вече е 2 189 лева.

В началото на годината анализаторите нарекоха 2022 г. "Годината на голямото поскъпване".  Има ли овладяване на този процес - коментира бившият министър на икономиката Николай Василев. 

Инфлацията вече е основна тема дори за обикновените хора. Все пак, това не е годината с най-висока инфлация, свидетели бяхме на много по-високи стойности, може би просто сме позабравили. Дори през 2008 г. поскъпването на живота бе между 12 и 13 процента.  Но тя не е единственият фактор за наблюдение. Във всяка една от последните 25 години доходите са растели по-бързо от инфлацията. Ако си спомним откъде тръгнахме, тогава, преди четвърт век бяхме много по-бедни, все пак наште доходи растат, макар да не можем да достигнем  развитите европейски страни - смята Николай Василев. 

Според него, половината от проблема идва от прахосническата фискална политика на правителствата през последните няколко години.

"Против съм всякакви диференцирани ставки на ДДС, това са грешни политики които  ще изкривят данъчната система. Това е анти – мярка! Трябва икономически растеж, за който обаче няма нито воля, нито визия. Включително и от новото правителство.  Изходът е държавата да направи всичко възможно за осигуряване на газови доставки в момента. Уви, единственото което се прави в момента е мораториум над тока, което е много погрешно. Трябваше държавата да подкрепи само най-социално слабите и да освободи цените на тока."

Цялото общество обаче очаква някаква митична актуализация на бюджета, но това не е начина. Бюджетът в момента харчи повече от колкото може и това трябва да спре. Неговата стабилизация е задача №1. Втората е – незабавно осигурване на газ, категоричен е бившият министър от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев: 

"Имаше три неща, в които България е най-добра  в ЕС – художествената гимнастика, данъчната система и бюджетната ни политика до 2020 година. Сега, ако унищожим и данъчната система, няма да остане никакъв аргумент, който да накара някой да инвестира в нови производства у нас!" 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49