Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествени прояви честваме празника на Българската армия

| обновено на 06.05.22 в 08:55

С водосвет на бойните знамена , артилерийски салюти, тъжествен марш и поднасяне на венци  започват честванията за Деня на храбростта и празника на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София. В церемонията ще се включат и прзидентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

След това започват различните прояви в страната.

В 3-а авиобаза в Граф Игнатиево ще се състоят демонстрации на способности на от ВВС. Пилоти от 3-а авиобаза и 22-а авиобаза - Безмер ще представят своите умения при управлението на самолети МиГ-29 и Су-25 и ще изпълнят маневрен въздушен бой и непосредствена авиационна поддръжка. Екипажи от 24-а авиобаза  - Крумово ще демонстрират свои способности при пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17, ексфилтрация, осигуряване на периметъра и авиомедицинска евакуация с вертолети „Кугар“. 

В полигона „Црънча“ ще се състоят демонстрации на способности на командосите, които ще покажат своите умения при неутрализиране на противостоящи сили с използване на способите „бързо въже“ и „външен товар“ от вертолет „Кугар“, стрелба, парашутни скокове на голяма и малка височина - от 1300 м и от 400 м.

На полигона „Ново село“ ще има демонстрации на Сухопътните войски. В съвместните тактически действия заедно с българските  войски ще участват бойци от 1-ва кавалерийска рота от 2-ри кавалерийски полк на САЩ.  Те ще изпълнят разузнаване на бойното поле, отбрана на участък от местността, контраатака за възстановяване целостта на отбраната и огнева поддръжка.

В 12:00 часа пред президентството ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38