Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълноценен сън – ползи и специфики

| обновено на 08.05.22 в 10:48

Повечето хора прекарват около една трета от живота си в сън или опитвайки се да заспят. Не можем да говорим за здраве и пълноценно ежедневие, ако не засегнем темата за съня. Той трябва да влезе, като основна тема, в живота на всеки един човек. 

Независимо къде се намира човекът, какво е семейното му и социално положение, и каква професия упражнява. Един от сериозните дефицити на съвременното общество е именно съня, недостатъчното време за сън и почивка. За съжаление, този проблем става все по-голям и все по-значим.

Проблемът със съня не е нов, но в днешното общество се наблюдава една постоянно увеличаваща се тенденция за намаляването на съня и влошаването на качеството му. И това се случва, най-вече, при трудоспособни и сравнително млади хора. Погрешно е да се смята, че проблемите със съня засягат хора над 50-60 години и нагоре. Има много изследвания в развитите и развиващите се страни, които показват, че колкото по-развита е една икономика, толкова по-голяма част от населението страда от проблеми със съня. И тук става дума, отново, за трудоспособно население. Това са хора на възраст 30-60 години.

От една страна това може да изглежда странно, но от друга никак не е странно, защото тези хора се стремят да постигнат повече, те се грижат за родители, собствено семейство, деца. Опитват се да създадат добър личен и професионален живот, добър социален статус и правят всичко това за сметка на съня. Голяма част от хората, които страдат от безсъние в активна възраст, като цяло имат едно вярване, че сънят не е много важен. Погледнато от тази страна, не е изненадващо, че все повече млади хора имат проблем със съня.

Добрият сън е в основата на всичко, емоционално здраве, физическо здраве, професионален успех, бистър ум, възможност да се наслаждаваме на живота и т.н. „Ако имаше хапче, което да вземем и то буквално да промени всичко, то това е хапчето сън“, категорична е Гергана Радович, холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и специалист по съня.

Според изследователи на съня в Харвард, съня и сънищата могат да променят историята. Според биографи, Пол Маккартни е композирал мелодията на хита „Yesterday“ по време на сън, в къщата на приятелката си. Знаем, че структурата на атома е открита от Нилс Бор. Твърди се, че в съня си той успява да види как електроните се въртят около ядрото, като в Слънчевата система. В крайна сметка, ученият се опитва да провери тази хипотеза и открива, че атомната структура е подобна на тази в съня му.

Повече за съня и неговите специфики от Гергана Радович, гост в неделния „Шейкър“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ботев продължава своята подготовка за мача с Арда

Ботев продължава своята подготовка за мача с Арда в понеделник, който е на стадиона в Кърджали от 20:00ч. Старши треньорът на Ботев Душан Керкез ще има трудната задача да намери заместник на наказания капитан Ивелин Попов. Под въпрос за мача е и Самюел Акере, който има тежка контузия в рамото и все още не е напълно възстановен. Георги Николов и..

публикувано на 20.09.24 в 17:58

Феновете на Локомотив поискаха Крушарски и ръководството да напуснат

Организираните фенове на "смърфовете" пуснаха в социалните мрежи декларация, в която настояват за незабавно оттегляне на Христо Крушарски и цялото ръководство. Те изказват и изненада от изказванията на старши треньора на тима Любослав Пенев, въпреки че е "личност с безспорен авторитет". Привържениците на пловдивчани отбелязаха и темите за тренировъчната..

публикувано на 20.09.24 в 10:10

Пореден крах за Локомотив!

ЦСКА 1948 победи Локомотив(Пловдив) като гост с 2:0 и нанесе тежък удар по наставника на смърфовете Любослав Пенев. В 4-ата минута Евгений Сердюк навлезе в наказателното поле, но там Хорхе Сегура успя с шпагат да изчисти топката. Главният съдия Георги Давидов посочи бялата точка, но веднага след това се поправи и вдигна ръката си за засада, за която..

публикувано на 19.09.24 в 19:09

Ясен е първиятсъперник на БК Локомотив Пловдив

Вече е ясна програмата за предстоящия сезон 2024/2025 в Българската баскетболна лига (ББЛ), в която ще участва и мъжкият отбор на Локомотив Пловдив. Както и миналата година, черно-белите ще се подвизават в "А" група, зона Юг. Мачовете стартират в началото на октомври, а в първия кръг Локомотив Пловдив ще се изправи срещу тима на Златоград, който е..

публикувано на 19.09.24 в 18:01
Ивелин Попов

Ивелин Попов наказан за мача с "Арда"

Капитанът на "Ботев " (Пловдив) Ивелин Попов ще пропусне гостуването на "Арда" в Кърджали от 9 кръг на Първа лига. Опитният футболист бе наказан от ДК на БФС за 1 мач и с глоба от 300 лева заради червения картон при победата срещу "Берое" с 1:0 в Стара Загора. Двубоят в Кърджали е от 20:00 часа в понеделник. Клубът пък е глобен с общо 1300 лева заради..

публикувано на 18.09.24 в 13:34