Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълноценен сън – ползи и специфики

| обновено на 08.05.22 в 10:48

Повечето хора прекарват около една трета от живота си в сън или опитвайки се да заспят. Не можем да говорим за здраве и пълноценно ежедневие, ако не засегнем темата за съня. Той трябва да влезе, като основна тема, в живота на всеки един човек. 

Независимо къде се намира човекът, какво е семейното му и социално положение, и каква професия упражнява. Един от сериозните дефицити на съвременното общество е именно съня, недостатъчното време за сън и почивка. За съжаление, този проблем става все по-голям и все по-значим.

Проблемът със съня не е нов, но в днешното общество се наблюдава една постоянно увеличаваща се тенденция за намаляването на съня и влошаването на качеството му. И това се случва, най-вече, при трудоспособни и сравнително млади хора. Погрешно е да се смята, че проблемите със съня засягат хора над 50-60 години и нагоре. Има много изследвания в развитите и развиващите се страни, които показват, че колкото по-развита е една икономика, толкова по-голяма част от населението страда от проблеми със съня. И тук става дума, отново, за трудоспособно население. Това са хора на възраст 30-60 години.

От една страна това може да изглежда странно, но от друга никак не е странно, защото тези хора се стремят да постигнат повече, те се грижат за родители, собствено семейство, деца. Опитват се да създадат добър личен и професионален живот, добър социален статус и правят всичко това за сметка на съня. Голяма част от хората, които страдат от безсъние в активна възраст, като цяло имат едно вярване, че сънят не е много важен. Погледнато от тази страна, не е изненадващо, че все повече млади хора имат проблем със съня.

Добрият сън е в основата на всичко, емоционално здраве, физическо здраве, професионален успех, бистър ум, възможност да се наслаждаваме на живота и т.н. „Ако имаше хапче, което да вземем и то буквално да промени всичко, то това е хапчето сън“, категорична е Гергана Радович, холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и специалист по съня.

Според изследователи на съня в Харвард, съня и сънищата могат да променят историята. Според биографи, Пол Маккартни е композирал мелодията на хита „Yesterday“ по време на сън, в къщата на приятелката си. Знаем, че структурата на атома е открита от Нилс Бор. Твърди се, че в съня си той успява да види как електроните се въртят около ядрото, като в Слънчевата система. В крайна сметка, ученият се опитва да провери тази хипотеза и открива, че атомната структура е подобна на тази в съня му.

Повече за съня и неговите специфики от Гергана Радович, гост в неделния „Шейкър“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

публикувано на 14.07.24 в 12:27

Марица победи с 4:1 Гигант Съединение

Марица победи с 4:1 Гигант (Съединение) в контролна среща, която се игра в събота преди обяд на стадиона в “Кършияка”. Проверката бе трета за “жълто-сините”, като две от срещите завършиха с успех за състава. Тимът на Стойчо Драмов се представи добре с оглед на етапа от подготовката си. Всички футболисти от групата за мача взеха участие в него, като..

публикувано на 13.07.24 в 18:10

Ботев пусна в продажба билети за дербито с Локомотив

Билетите за първото домакинство на Ботев Пловдив в първенството през сезон 24/25 срещу Локомотив Пловдив вече са в продажба. Сблъсъкът между градските съперници е на 28 юли от 21:00 часа на стадион „Христо Ботев“. Ето какво написаха още от Ботев: „Феновете, които са закупили абонамента карта за сезон 24/25 вече имат гарантирано място в дербито..

публикувано на 12.07.24 в 17:58
Йордан Митков

Йордан Митков - олимпийски шампион от Монреал 1976

Йордан Митков е р оден е на 3 април 1956 година в град Асеновград. Той е  о лимпийски шампион от летните олимпийски игри в Монреал през 1976 година. Започва да тренира вдигане на тежести през 1968 година при Иван Веселинов, а след това при Стойчо Стойчев. От 1968 до 1980 година, когато прекратява активната си състезателна дейност, се състезава само..

публикувано на 12.07.24 в 16:40

"Ботев" стартира в Европа с 2:1 над "Марибор"

"Ботев" (Пловдив) постигна престижна победа  с 2:1 над  словенския "Марибор" в първи двубой от първия предварителен кръг на Лига Европа. Мачът се игра пред повече от 16 хиляди зрители на стадион "Христо Ботев". Новите попълнения Антъни Уджа и Никола Илиев станаха герои на мача с блестящи голове в 9-ата и в 74-ата минута. Пиус Ширвис бе изравнил..

публикувано на 11.07.24 в 22:04