Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме 9 май - Денят на Европа и победата над нацизма

| обновено на 09.05.22 в 10:07

На днешния 9 май отбелязваме Денят на Европа. Той  е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент.  Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.  На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, на този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.  „Декларацията на Шуман“ се счита за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси. 

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България той се отбелязва официално  от 2005 г.

Точно днес в Пазарджик от 11:00 часа, на площад „Константин Величков“, Евродеск мултеплаер и местният Областен информационен център  организират открита приемна по повод 9-ти май Ден на Европа и Европейска година на младежта 2022 г.

Мрежата „Евродеск“ е създадена от Европейската комисия за подкрепа на Програма „Еразъм+“, която има за цел да подпомага разпространението на информация по въпросите на образованието и на младежта, да повишава осведомеността относно европейските възможности и насърчава младите хора да станат активни граждани. 

Целта на кампанията е да се популяризират младежките информационни услуги на мрежата Eurodesk, работата на Евродеск мултиплаер – Пазарджик на местно ниво, както и възможностите за финансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

За събитието разговаряме с Вили Тодорова, представител на Евродеск мултиплаер – Пазарджик.

Интервюто можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Представители на арменската общност излязоха на протест

Десетки арменци, живеещи в Пловдив, се събраха днес, за да изразят своята съпричастност и тревога за съдбата на сънародниците си, прогонени от Арцах, както те наричат Нагорни Карабах.  Посланието е за мир, но и за категорична подкрепа, която ЕС трябва да окаже на арменския народ, преживящ и днес болезнените си спомени от геноцида през 1915..

обновено на 01.10.23 в 14:48

Задържан е издирваният за убийство в Пазарджик

Задържан е 18- годишният младеж, който прободе смъртоносно с нож при спречкване друг млад мъж в Пазарджик, съобщават от полицията в града. Младежът е задържан след интензивно издирване в столицата. Повече от 24 часа Николай Райчев бе в неизвестност, което доведе до мобилизирането на няколко полицейски управления. Към момента не е ясно кой е помогнал..

обновено на 01.10.23 в 14:48

ПУ открива учебната година

Да трупат знания и да мечтаят  пожела на студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ министърът на  образованието и науката проф. Галин Цоков , който присъства на официалното откриване на новата академична година във висшето училище.  Във втория по големина университет в България се обучават над 17 хиляди студенти и..

обновено на 01.10.23 в 14:48

Основни храни продължават да поскъпват

Поскъпването на основните хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната от предходната седмица се запазва и през тази, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. При плодовете поевтиняват само лимоните - с 3 на сто до 2,87 лева за килограм, и гроздето - с 8,8 на сто до..

обновено на 01.10.23 в 14:48

Обходни маршрути по АМ "Тракия" заради протестната блокада

Протестиращите  миньори и енергетици в района на Стара Загора продължават блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково. Те заявиха, че няма да отстъпят от исканията си. Заради блокадите на ключовия транспортен коридор са въведени следните обходни маршрути: За пътуващите по АМ "Тракия" той е от пътен възел "Нова..

публикувано на 30.09.23 в 13:09