Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победата се измерва не по броя жертви, а по съдбата на живите

ЕС е създаден, за да направи войната невъзможна и немисилима, припомни идеите на основоположницитедепуатът в ЕП Александър Йорданов. 9- ти май ражда една позитивна визия за повече от половин мириард европейски граждани.

Докато една част от Европа от 1950- та насам изграждаше своето бъдеще, ние българите бяхме затворени в лагер, в социалистическия лагер, казва в инервюто Александър Йорданов. 

Той коментира и дилемата за 9- ти май като Ден на Европа или Ден на победата. По думите му да се твърди, че без Деня на победата нямаше да ими и Ден на Европа е фалшива московска опорка и сериозна манипулация.

Измерител на победите в човешкия живот не са жертвите във войните , а съдбата на останалите живи хора след войната. И, ако хората след една война, живеят по- добре, по- мирно, по- благоденствено и по- спокойно - това е победата. 

А когато на 9- ти май 1945 година на Червения площад правят парад на победата, ние на този ден още не сме погребали жертвите от комунистическия терор. Нашата победа идва много по- късно, след разпада на СССР и още по- късно след като станахме член на Европейския съюз, каза още Александър Йорданов.

Той коментира съвременното разделение в оценката на историческите факти като продукт на партийния прочит на събитията, в това число и сред партиите в ЕП, където впечатление прави, че крайно десните и крайно левите имат едни и същи позиции по войната в Украйна.

Русия извърши престъпление срещу Европа, срещу Украйна и срещу собствения си народ, защото режимът на Путин поставя и руския народ в същото тежко положение, в какъвото е бил след края на Втората световна война. Когато народите празнуват победата за обикновения човек там няма никакма победа, а тъмен сталинизъм, посочи Йорданов.

Не можем да говорим срещу нацизма, а да мълчим за комунизма.

До мира се стига само след победа във войнтата и в този смисъл дълг на Ес е да постигнем победа във войната срещу Русия. Санкциите са "мирните оръжия" за победата над агресора.

Цялото интервю с Александър Йорданов чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17