Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди туристи идват в Стария Пловдив за "Вино и гурме"

| обновено на 10.05.22 в 14:21

Рекорден брой участници ще се включат в осмото издание на Дефиле „Вино и гурме“ в Стария град. „Проявата става все по-привлекателна за производителите на вино и храни от цялата страна“, каза Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм, основен организатор на фестивала, който се открива на 14 май. 

Тази година участниците са 67, от тях 42 са винопроизводителите, 21 са производителите на храни и продукти на 16 локации в Стария Пловдив. Новите участници са 20, като сред тях има винарски къщи от Мелник и Враца. Ще може да се дегустира и сладолед от вино „Марселан“, на щанд на ретро джелатерия. "Наложи се да отказваме участие на фирми, защото няма свободни позиции", казаха организаторите. 

Дегустатиите на вино се осъществяват със специални жетони. За първи път  тази година те са с нова визия, на която са  отразени и двата винени фестивала, този сега през май и „Дефиле на младото вино" през ноември. Събитието този уикенд се финансира с 12 000 лева от Годишната програма за развитие на туризма на общината. Дегустациите в събота са от 11 до 19 ч., а в неделя - от 11 до 18 ч.

За първи път Дефилето е под патронажа на Министерството на туризма, които ще имат рекламен щанд, разположен в къща „Иван Черноземски“.

Интересно съвпадение е, че на 14 май се провежда Европейската нощ на музеите. Част от обектите, които са и фестивални локации на Дефилето ще бъдат отворени до късно вечерта и са с безплатно посещение. Това съобщи заместник-кметът Пламен Панов, който уточни, че всички културни обекти ще се включат в Европейската нощ с изложби и концерти. 

Организатори са Съвет по туризъм, Община Пловдив, УХТ- Пловдив, ОИ Старинен Пловдив. БНР Радио Пловдив е медиен партньор на Дефиле „Вино и гурме“ на 14 и 15 май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

публикувано на 27.09.24 в 13:45

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13