Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откупихме си терен за парк на Гребната със 7 апетнити имота в града

| обновено на 12.05.22 в 14:27

С мотив запазване на зелените площи на Пловдив, Общинският съвет реши да обезщети със седем терена на ключови места в града собствениците на близо 50 декара до Гребния канал. Този терен е част от апортната вноска, с която в мандата на кмета  Иван Чомаков, общината влезе в дружество за строителство на Увеселителен парк, което не се реализира.  

По предложение на кмета Здравко Димитров под формата на обезщетение за имота си в парк Отдих и култура фирмата „Тея инвест”, ще получи  почти 16 декара на булевардите „Копривщица” и „Свобода”, три имота до украинската църква и МОЛ Пловдив, 14 декара до хотел ЕсПи Ес, около 5 декара до „Освобождение” и „Найчо Цанов” и още 3 хиляди квадратни метра пред спортна зала Колодрума.

Решението за отреждане този терен за зелена площ е взето през месец февруари тази година и то предстоставя отчуждавенето днес. 

Самият парцел беше общинската вноска  в капитала на дружеството, което щеше, но така и не построи увеселителен парк, а междувременно делът на общинатав него се стопи, напомни в хода на дебата Николай Радев от БСП

"И сега с нашите си имоти ще ни вземат и други имоти"

Споделяйки това, но с акцент върху важността на зелената кауза Пловдив Добомира Костова от ДБ предложи имотът да не се заменя с други, а да се плати. Тя изрази съмнение в оценката на имотите и нарече методът на обезщетяване "скандален".

"Не можем да си позволим да губим общински терени, които могат по някакъв начин да служат на пловдивчани".

С аргумента, че общината няма средства, предложението не се прие и с гласовете на 34- ма съветници се взе това за отчуждаване чрез замяна с апетитните имоти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лампите по пътя Пловдив - Асеновград светват през октомври

Очаква се до края на октомври осветлението на път II-86, в участъка между Пловдив и Асеновград да бъде възстановено, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на петъчния парламентарен контрол.  Тя обясни, че през април тази година е било възложено на пътноподдържаща фирма да извърши ремонт и да..

публикувано на 09.08.24 в 19:35

Министър Гвоздейков откри първото болнично летище в УМБАЛ "Св. Георги"

Болнично вертолетно летище на територията на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив в района на Хирургичния комплекс откри министърът на транспорта Георги Гвоздейков.  Преди официалната церемония на площадката кацна първият български медицински вертолет на ХЕМС.  Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на..

обновено на 09.08.24 в 14:13

Пловдивчанин загина при пожар от пламнал климатик

60-годишен пловдивчанин загина при пожар в дома си в Пловдив, пострадала е и жена на същата възраст, съобщиха от пожарната.   Инцидентът е станал миналата нощ в апартамент на 9-я етаж на жилищна сграда на бул. „Свобода“ 1. На място са изпратени два пожарни автомобила със 7 огнеборци от Първа пожарна служба, които са потушили огъня...

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Приемат 59 малчугана в ДГ „Зорница“ в район „Южен“

Община Пловдив обяви 59 свободни места в детска градина „Зорница“ в район „Южен“.   Най – много – 28, са свободните места за децата в трета група. 19 са местата за първа група, а най – малко – 12, са свободните места за втора група. Класирането ще бъде на 20-ти август, а срокът за кандидатстване по електронен път е до 19-ти август. Приемът..

публикувано на 09.08.24 в 10:08

Откриват нова хеликоптерна площадка при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Болнично вертолетно летище ще бъде открито официално на територията на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив в района на Хирургичния комплекс. Документите за регистрация ще връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.  Това е първото болнично вертолетно летище в Пловдив и десетото в страната.  До мястото, където то..

обновено на 09.08.24 в 08:41