Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив може да изгуби парите за ремонта на Концертна зала

От фондация „Дом за Пловдивската опера“ предупредиха, че 10-те милиона лева за Концертна зала е възможно да не бъдат усвоени, ако дейностите не започнат до края на годината. 

Причината е, че не е ясно дали те ще бъдат прехвърлени към бюджет 2023. 

От гражданската организация припомниха дългогодишната битка за осигуряването на средства за ремонта на концертната зала и подчертаха, че обявяването на обществената поръчка за изпълнител на проекта се бави заради тромавата кореспонденция между Министерството на културата и община Пловдив. Междувременно залата, която от години е затворена от съображения за сигурност, продъжлава да се руши.

От Фондацията са категорични, че строителството трябва да започне през септември, за да могат гражданите на Пловдив през 2023-та година да се поздравят с нова зала. Мариана Чолакова от Управителния съвет на Фондацията:

 "Ние имаме едно чувство за липса на желание, тоест нежелание, немарливост, некомпетентност. Не е нашата цел ние да се конфронтираме по някакъв начин, но това е резултата и имаме чувството за една черна дупка".

Институциите изостават и с определянето на терен, на който да бъде изградена новата Пловдивска опера, предупредиха още от Фондацията. Настояват за бързи действия, за да може при актуализацията на Бюджета Министерството на културата да заложи обещаните 300 000 лева, необходими за конкурса за проекта.

Меморандумът, подписан с общината за осигуряване на терен за строежа на сграда на Операта не се изпълнява, твърдят от Фондацията.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

T.A.N.K.E.R, среща култура и бизнес в Пловдив

В епоха, където глобалната взаимосвързаност е от съществено значение, Екипаж с гордост обявява първото издание на T.A.N.K.E.R, уникално нетуъркинг събитие, което съчетава нишките на бизнеса и културата. Събитието ще се проведе на 24.04.2024 в Дом на Младоженеца - Пловдив от 19 ч . и обещава да бъде точка на сблъсък за лидери от индустрията, културни..

публикувано на 22.04.24 в 11:19

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на 20 .04. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Тодор Влайков. Избрани християнски произведения. 586 стр., тв. к. 10А, Фондация „Наследство на Зографската света обител“, 2024. Доменико Дара. Кратък дневник на съвпаденията. 384 стр., ок. 5А, Lemur, 2024...

публикувано на 22.04.24 в 10:15

Николай Кучков с "Малка ретроспективна изложба"

Галерия „Дяков“ представя самостоятелната изложба  на интересния и самобитен български художник, който не се появява често  със самостоятелни изложби в българските галерии – Николай Кучков. Авторът е нарекъл тази експозиция по повод 60 години от неговата първа самостоятелна изложба „Малка ретроспективна изложба“. Николай Кучков е учил в..

обновено на 22.04.24 в 08:22

Обща изложба в галерия "Марина Францети"

Обща изложба на трима художници – Мария Маккълок, Христо Ризов и Димитър Бакърджиев, се открива в галерия „Мария Францети“.  Маккълок се представя с акварел и масло, Ризов с акварел, а Бакърджиев – с метална пластика. Творбите им са обединени от темата „Сезонът на надеждата“.

обновено на 22.04.24 в 08:22

Румен Читов показва картини в "Резонанс"

Галерия „Резонанс“ представя художника Румен Читов. Авторът е обединил  живописните картини в обща експозиция под надслов „Споделено“. „Това е споделеното богатство между хора, възприемащи видимото по специфичен начин, отделени в общност от свои предпочитания и нагласи, споделящи радостта да създавам своя свят по личен начин в конфигурация, която..

публикувано на 22.04.24 в 08:21