Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдив може да изгуби парите за ремонта на Концертна зала

От фондация „Дом за Пловдивската опера“ предупредиха, че 10-те милиона лева за Концертна зала е възможно да не бъдат усвоени, ако дейностите не започнат до края на годината. 

Причината е, че не е ясно дали те ще бъдат прехвърлени към бюджет 2023. 

От гражданската организация припомниха дългогодишната битка за осигуряването на средства за ремонта на концертната зала и подчертаха, че обявяването на обществената поръчка за изпълнител на проекта се бави заради тромавата кореспонденция между Министерството на културата и община Пловдив. Междувременно залата, която от години е затворена от съображения за сигурност, продъжлава да се руши.

От Фондацията са категорични, че строителството трябва да започне през септември, за да могат гражданите на Пловдив през 2023-та година да се поздравят с нова зала. Мариана Чолакова от Управителния съвет на Фондацията:

 "Ние имаме едно чувство за липса на желание, тоест нежелание, немарливост, некомпетентност. Не е нашата цел ние да се конфронтираме по някакъв начин, но това е резултата и имаме чувството за една черна дупка".

Институциите изостават и с определянето на терен, на който да бъде изградена новата Пловдивска опера, предупредиха още от Фондацията. Настояват за бързи действия, за да може при актуализацията на Бюджета Министерството на културата да заложи обещаните 300 000 лева, необходими за конкурса за проекта.

Меморандумът, подписан с общината за осигуряване на терен за строежа на сграда на Операта не се изпълнява, твърдят от Фондацията.


Още от категорията

Ненко Генов представя в Пловдив новата си книга

На 1-ви април, от 17 часа в „Петното на Роршах“, ви очаква една история създадена в духа на класическите фентъзи истории - „Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“. Авторът Ненко Генов е от Пловдив, но живее в Полша със семейството си. Завършил е английска филология и кино режисура. Преподава и превежда от полски и английски...

обновено на 28.03.23 в 17:05

Кръгло водохранилище разкриват археолозите на Небет тепе

На Небет тепе от тази седмица работи екип с ръководител археолог София Христева от Регионалния археологически музей в Пловдив. Там се предвижда максимално да бъде експонирана крепостната стена. Интерес за новия сезон, през следващите няколко месеца ще представляват две структури на обекта, които ще се реставрират и консервират. Археолозите..

публикувано на 28.03.23 в 10:51

Венцислав Диков показва "Интроверти" във "Възраждане"

„Интроверти“ е названието на изложбата – живопис на Венцислав Диков, която се открива в галерия „Възраждане“ в Стария град. Авторът Венцислав Диков е музикант по образование, завършил е Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, а по-късно специализира „класическа китара“ в Германия. Картинният свят на художника е самобитен и..

публикувано на 28.03.23 в 07:07
Маргита Гошева

"Невидимият Тонино" и Маргита Гошева получиха награди "Икар"

Спектакълът „Невидимият Тонино” на Държавния куклен театър - Пловдив и актрисата Маргита Гошева от „Солунските съзаклятници” на пловдивския Драматичен театър спечелиха награди "Икар" на Съюза на артистите в България.  Владимир Пенев спечели "Икар" за главна мъжка роля спечели за образа си на поп Кръстьо във “Великденско вино”, а наградата му връчи..

публикувано на 27.03.23 в 21:26

БАН представя историческа експозиция за Левски в Карлово

Изложба под мотото „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“ се открива тази вечер в Градската художествена галерия в Карлово. Тя е подготвена съвместно от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН и е част от събитията, съпътстващи кръглата годишнина от гибелта на Апостола...

публикувано на 28.03.23 в 07:05