Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 учебни заведения са „Герои на рециклирането”

| обновено на 12.05.22 в 14:50
Снимка: Личен архив

Световният ден на рециклирането ангажира над 20 000 ученици и деца от детски градини, с разделното събиране на опаковките и рециклирането им.

Модни ревюта от рециклирани материали, изработка на артистични произведения на изкуството от отпадъци, самоделни кошчета за разделно събиране и много други активности и занимания бяха включени в програмата на над 150 учебни заведения в страната, които участваха в Световния ден на рециклирането. Денят бе отбелязан за четвърти път в целия свят, по инициатива на Global Recycling Foundation. Темата на инициативата през 2022-ра година бе „Герои на рециклирането“. Координатор за България е сдружение „BG Бъди активен“, със седалище в Пловдив.

Денят на рециклирането е една от дейностите по проекта „Партньорство за красива и чиста среда“, част от дългосрочната програма на _Място България. Целта на координаторите е чрез инициатива, ориентирана пряко към ученици, техните родители и учители, да стигнат до останалата част от обществото с помощта на добрия пример на децата. Инициативата запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното отговорно поведение.

Изданието през 2022-ра намери подкрепа от една от най-голямите търговски вериги у нас. Компанията ще награди 15 от включилите се учебни заведения с подаръчен ваучер за пазаруване, на стойност 150 лв. С него ще могат  да бъдат закупени спортни артикули или други нужни на учебното заведение материали и консумативи, свързани с еко бразованието на децата.

Добрият пример на Деня на Рециклирането в България, както и на цялата работа на сдружение „БГ Бъди активен“ с учебните заведения, ще бъде споделена в специално ръководство, което ще бъде разработено по повод друг международен ден – Деня на спорта в училище. „Празникът на движението и спорта в училище се осъществява в над 40 държави в Европа и сме горди, че именно нашата работа и успехи ще достигнат, и вдъхновят училища извън границите на страната“, казва Ласка Ненова. 

Сдружение „БГ Бъди активен“ продължава да работи по множество дейности и кампании с различните сектори – граждани, образователни институции, общини и администрации, бизнес, насочени към подобряването на здравето и по-добрия живот на българските граждани. Всички те са с отворена покана за включване.

Ласка Ненова гостува в предаването „Вход свободен“, за да разкаже повече за резултатите от Световния ден на рециклирането в България.

Чуйте, в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Дария Павлюк

Пето, шесто и осмо място за българите на СП в Пловдив

Три български лодки извоюваха призови класирания от първата сесия с финали на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Дария Павлюк е пета в света на едноместно кану 1000 м при девойките. Тя записа най-предното българско класиране до момента. След първите 250 м се движеше на позиция за медал, а в заключителните..

публикувано на 19.07.24 в 17:34
Петър Лесов

Петър Лесов е най-младият ни олимпийски шампион

Легендарният ни боксьор Петър Лесов е р оден на 12.09.1960 година в град Раковски. На втори август 1980 година, когато е на 19 години 11 месеца и 20 дни, извоюва титлата по бокс на Олимпийските игри в Москвав категория до 51 кг. Така става най-младият олимпийски шампион между българите. Той е двукратен европейски първенец за мъже, шампион от Първото..

публикувано на 19.07.24 в 14:03

"Ботев" напред в Лига Европа след 2:2 като гост на "Марибор"

"Ботев" (Пловдив) елиминира "Марибор" след 2:2 на реванша в Словения и сбщ рез ултат 4:3 продължава във втория предварителен кръг на Лига Европа. Там героите на Душан Керкез ги очаква гръцкия Панатинайкос. Носителите на Купата на България се оказаха догонващи в резултата още в 13-ата минута, когато Ян Репас реализира за домакините, но през втората част..

публикувано на 18.07.24 в 23:32
Асен Златев

Асен Златев - олимпийски шампион от Москва 1980

Легендата Асен Златев е роден на 23.05.1960 година в село Царимир. Асен Златев е олимпийски шампион от Москва през 1980 година в категория до 75 кг.  На 11-годишна възраст постъпва в Спортното училище „Васил Левски“ с първата група по вдигане на тежести, ръководена от Ганчо Карушов. Носител е на три златни медала от световни първенства и пет от..

обновено на 18.07.24 в 14:58
стазион

"Ботев" гостува на "Марибор" с гол аванс

"Ботев" (Пловдив) гостива на "Марибор" в мач-реванш от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят ще се играе от 21:15 часа тази вечер на стадион „Людски врът“.. "Ботев" победи словенския си съперник с 2:1 в първата среща. Така завръщането на „жълто-черните“ в своя дом за мач от европейските клубни турнири бе успешно. „Канарчетата“ стигнаха до..

публикувано на 18.07.24 в 14:13