Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Скандално ярко боядисан е Младежкият дом в Пазарджик, архитектите са потресени

| обновено на 13.05.22 в 13:07

Камарата на архитектите в България настоява незабавно да бъдат преустановени намесите, които се извършват по фасадата на сградата на Младежкия дом в Пазарджик.

В пресклуба на БТА в Пазарджик арх. Владимир Милков, председател на КАБ, арх. Петър Мурджев, председател на Регионалната колегия в Пазарджик, и проф. арх. Тодор Кръстев, проектант на Младежкия дом, представиха позицията си по повод боядисването на сградата, което се извършва в момента.

Архитектите посочиха, че директно върху каменната облицовка се изпълнява оформление тип "графити" с бои в над 20 различни цвята върху цялата площ на фасадните плоскости, колони, козирки и тавани над колонадата.  Те определиха тези действия като "грубо вандалство и проява на професионална некомпетентност". По думите им с решението за боядисване на фасадата на културната институция Община Пазарджик показва "незачитане на архитектурната стойност на сградата и авторските права върху произведението, неглижиране на мнението на гражданите, професионалистите и на интереса на обществото".

Камарата на архитектите в България и Регионална колегия - Пазарджик са внесли сигнали по казуса до Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Общинския съвет на Пазарджик и Областния управител на област Пазарджик.

От КАБ призовават Министерството на културата да предприеме действия за предоставяне на статут на недвижима културна ценност на сградата на Младежкия дом. Архитектурната колегия настоява да бъде възстановен оригиналният вид на фасадите на емблематичното за града здание. 

Според представителите на Камарата не е ясно защо и как е решено да бъде направена промяна на фасадите на сградата, както и по какви критерии са избрани изпълнителите. Те настояват работата по обществено значими обекти да става след провеждането на архитектурни конкурси и след широко обществено обсъждане.

На пресконференцията беше посочено, че Младежки дом - Пазарджик е важна част от паметта и културното наследство на страната, емблема на българския архитектурен модернизъм от 20 век. Проектът за сградата е спечелен в национален конкурс през 1966 г. от екип в състав: арх. Тодор Кръстев, арх. Антони Михайлов, арх. Иван Тарински. За оформянето на фасадите в оригиналния им вид са използвани устойчиви естествени материали – колоните са облицовани с велинградски полиран мрамор, а стените  - с русенски варовик.

Камарата на архитектите има готовност да сезира и прокуратурата, ако позицията ѝ не бъде взета под внимание и не бъде възстановен оригиналният облик на фасадата на сградата на културната институция. 


Още от категорията

Карнавален парад затваря за час ул. "Иван Вазов" в Пловдив

За един час тази вечер, от 18.30 до 19.30 часа,  се спира движението по ул. „Иван Вазов“, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.   Затварянето на улицата от бул. „Руски“ до площад „Централен“ се налага, тъй като от там ще премине танцово-карнавалният парад, който е сред събитията в афиша на тазгодишния фестивал за..

обновено на 21.05.22 в 16:19

Организират детска работилница за калоферска дантела

С работилница за деца, които искат да се научат да плетат калоферска дантела, продължава пролетният панаир на занаятите на Главната улица в Пловдив.  Той се провежда пред Градската художествена галерия и продължава и в неделя.  Осем майсторки на изящното изкуство от Карлово, Калофер, София и Горна Оряховица демонстрират на открито как се плетат..

публикувано на 21.05.22 в 15:29

Родопското село Момчиловци празнува днес

21-ви май е празник на селото, а 186-годишната църква „Св. Константин и Елена“ чества храмов празник.  Празникът започна със света литургия, оглавена от епископ Висарион в църквата.  Във всяка къща в селото има именник, поне 10 процента от хората в Момчиловци носят имената на Констанин и Елена, каза кметът Сийка Суркова : "За 31-и път ще..

публикувано на 21.05.22 в 11:57

Чепеларе организира за 12-ти път Празник на хората

За 12-та поредна година в Чепеларе се провежда Празникът на хората.  Организатор на събитието е местният танцов клуб „Веселие“, а гостуващите клубове са над 7 от цяла България.  С над 100 деца от клубовете, облечени в носии, ще има шествие през главната улица до площад „Олимпийски“.  Празникът се открива с хоро на олимпийските кръгове, последван от..

публикувано на 21.05.22 в 10:20

Започва ремонтът на Карловско шосе до магистрала "Тракия"

Дългоочакваният ремонт на Карловско шосе стартира днес.  Строително-ремонтните дейности ще са на два етапа, като крайният срок за приключване на обекта е 31 юли.  Днес работата започва в източното платно в посока от табелата на Пловдив до пътния възел с автомагистрала „Тракия“. Движението на пътни превозни средства ще се извършва двупосочно в..

публикувано на 21.05.22 в 08:14