Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инфлацията изяде по- високите с 6,1% пенсии от 1-ви юли

Снимка: БГНЕС

Трябва внимателно да се борави с тези мерки, защото има опасност антиифлационни мерки да се превърнат в проинфлационни. Трябва да има баланс на мерките за подкрепа на хората. Защото не може само затова, че има опасност да станат проинфлационни, да оставим хората да не могат да се снабдяват с най-необходими стоки и услуги. И това трябва да бъде свързано с мерките за икономиката“, това заяви в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Христина Христова, бивш социален министър. Тя коментира подготвяния от управляващите пакет от мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Има три начина за повишение на пенсиите

Бившият социален министър посочи още, че въпреки уверенията на управляващите за сериозно увеличение на пенсиите, засега е ясно, че те ще скочат с 6,1%, но този процент отдавна е изяден от инфлацията. Отделно се подготви преизчисляване на пенсиите от 1 октомври. Тя посочи още, че има три начина за увеличаване на пенсиите.

„Известни са ми три начина за промяна на пенсиите. Единият е с увеличаване на коефициента на човек за всяка прослужена година. Вторият е чрез преизчисляване на пенсиите с по-съвременен осигурителен доход – това, което планират да направят от 1 октомври. Третият начин е увеличение на пенсиите с определен процент, за да се посрещне инфлацията. Но това не го препоръчвам, защото пенсионно-осигурителната система има ясни принципи“, каза още Христина Христова.

Инфлацията има индивидуален характер

„Най-потърпевши са потребителите на малката потребителска кошница, там инфлацията стига до 25-28%. И тези хора имат нужда да се подпомогнат“, каза Христова и допълни, че антиинфлационните мерки трябва да са целенасочени към уязвимите групи.

Според нея въпросите за повишението на минималната работна заплата са сложни и деликатни.

Цялото интервю с Христина Христова можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Таня Георгиева в "Добро утро, ден!"

Дългогодишният директор на БЧК-Пловдив Таня Георгиева гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преди дни тя получи най-високото отличие на червенокръстката организация - „Златен медал на БЧК”, което се връчва изключително рядко. Казва, че тази награда не е само за нея, а за целия екип на БЧК-Пловдив, който всеотдайно поема предизвикателствата..

обновено на 21.05.22 в 12:36

Антикризисните мерки ще се усетят към края на годината

„ Това, което става в момента, е един глобален, световен феномен – високата инфлация. Във Великобритания бе отчетен 40-годишен рекорд на инфлация – 9%, в Германия и САЩ тя е близо 8%, Румъния има близка инфлация до България – 13,7%, а в България отчитаме12,4 на сто “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Румен Гълъбинов. Според..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20%

Реалното увеличение на пенсиите от 1 юли ще бъде 10%. Това обясни Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика във връзка с антикризисните мерки на правителството. „Така както бяха представени корекциите на пенсиите има риск да се създадат свръхочаквания, защото като чуеш 20% увеличение..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Няма да дадем нито педя от нашата история, език и минало

Ден след ден става все по – силен натискът върху България да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС още през юни.   Призив за бързо и реално решение отправиха представители от всички групи в Европарламента. Пак заради Северна Македония за кратко у нас днес пристига и еврокомисарят по..

обновено на 20.05.22 в 17:08

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 20.05.22 в 17:04