Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Двудневно дефиле на вина и гурме в Пловдив

| обновено на 14.05.22 в 08:21

В Пловдив бе е открито осмото издание на Дефилето "Вино и гурме". По време на двудневния фестивал желаещите ще могат да посетят  емблематичните къщи на Стария град.

Рекорден брой участници ще се включат в осмото издание на Дефиле "Вино и гурме" в Стария Пловдив. Тази година участниците са 67, като производителите на вина и храни ще представят своите продукти на 16 локации в Стария град.

В двудневното дефиле  се включват повече от 40 винопроизводители от цялата страна и над 20 фирми , произвеждащи храни и продукти, подходящи за дегустациите. Сред атракциите ще бъде сладолед от вино. Събитието този уикенд се финансира с 12 000 лева от Годишната програма за развитие на туризма на общината. За първи път Дефилето е под патронажа на Министерството на туризма, които ще има собствен информационен щанд.

С конкурса за най-умелите вкусови комбинации по традиция се ангажират специалистите от Университета по хранителни технологии.

Фестивалът вече се утвърди и за пореден път регистрираме пореден брой участници, каза председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев, като припомни, че събитието се финансира със средства от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив.

"Идеята за това събитие, което е патентована марка, зарегистрирана в Патентното ведомство от Съвета по туризъм за Пловдив, е да събере, да направи една симбиоза между вино и храна, която смятам, че в България и в частност нашият регион са много силни".

Съпътстващата програма е богата на концерти, ще има и забавни игри. Междувременно интересна и разнообразна програма са подготвили в съботният ден и пловдивските музеи. Присъединявайки се към инициативата "Европейска нощ на музеите", те ще бъдат отворени за безплатно посещение до късно вечерта.


Галерия

Още от категорията

Карнавален парад затваря за час ул. "Иван Вазов" в Пловдив

За един час тази вечер, от 18.30 до 19.30 часа,  се спира движението по ул. „Иван Вазов“, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.   Затварянето на улицата от бул. „Руски“ до площад „Централен“ се налага, тъй като от там ще премине танцово-карнавалният парад, който е сред събитията в афиша на тазгодишния фестивал за..

обновено на 21.05.22 в 16:19

Организират детска работилница за калоферска дантела

С работилница за деца, които искат да се научат да плетат калоферска дантела, продължава пролетният панаир на занаятите на Главната улица в Пловдив.  Той се провежда пред Градската художествена галерия и продължава и в неделя.  Осем майсторки на изящното изкуство от Карлово, Калофер, София и Горна Оряховица демонстрират на открито как се плетат..

публикувано на 21.05.22 в 15:29

Родопското село Момчиловци празнува днес

21-ви май е празник на селото, а 186-годишната църква „Св. Константин и Елена“ чества храмов празник.  Празникът започна със света литургия, оглавена от епископ Висарион в църквата.  Във всяка къща в селото има именник, поне 10 процента от хората в Момчиловци носят имената на Констанин и Елена, каза кметът Сийка Суркова : "За 31-и път ще..

публикувано на 21.05.22 в 11:57

Чепеларе организира за 12-ти път Празник на хората

За 12-та поредна година в Чепеларе се провежда Празникът на хората.  Организатор на събитието е местният танцов клуб „Веселие“, а гостуващите клубове са над 7 от цяла България.  С над 100 деца от клубовете, облечени в носии, ще има шествие през главната улица до площад „Олимпийски“.  Празникът се открива с хоро на олимпийските кръгове, последван от..

публикувано на 21.05.22 в 10:20

Започва ремонтът на Карловско шосе до магистрала "Тракия"

Дългоочакваният ремонт на Карловско шосе стартира днес.  Строително-ремонтните дейности ще са на два етапа, като крайният срок за приключване на обекта е 31 юли.  Днес работата започва в източното платно в посока от табелата на Пловдив до пътния възел с автомагистрала „Тракия“. Движението на пътни превозни средства ще се извършва двупосочно в..

публикувано на 21.05.22 в 08:14