Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Културни институти отварят врати в Европейската нощ на музеите

Разнообразна програма с вход „свободен“ предлагат пловдивските музеи в рамките на 18-то издание на Европейска нощ на музеите. Сдружение "Хайдути" ще дари на експозиция „Българско възраждане“ реконструираната носия на Хаджи Димитър.  Тя е изработена по снимка от терзията Иван Гърбача, като работата с автентични материали – 12 метра шаяк и 200 м. Гайтан, е продължила цял месец.

Регионален исторически музей - зала "Съединение", се включва с публична лекция от д-р Ваня Велкова, носител на званието "Българка на годината" и представяне на личната й колекция от яйца, както и с представяне на културни ценности от фонда на музея. Уникалната колекция, включваща 370 яйца от 60 страни на 6 континента, ще бъде представена за първи път в България. 

С увлекателен разказ за първите стъпки на българите в небето и фотодокументална изложба  за българските ВВС  се включва и Музеят на авиацията. 

Регионалният исторически музей в В Пазарджик ще покаже Равногорското съкровище в нощта на музеите. Според специалистите, откритите апликации датират от втори-първи век преди Христа и са с висока историческа и художествена стойнос.   За поредна година регионалният историческиe музей в Пазарджик ще се включи в международния културен форум „ Европейска нощ на музеите“. 

Освен постоянните експозиции, посетителите ще могат да видят изложбата от Велико Търново „ Епохата на Фердинанд“, както и изложбата „Батак 1876-та, Хроника на една безсмъртна пролет“. Само за Европейската нощ, ще бъде експонирано тракийското съкровището на Равногор. 

То се състои от 9 части-сребърни апликации с позлата за конска амуниция. Любопитното е, че съкровището е открито случайно, през 1986. При разораването на картофена нива, местните хора попаднали на тракийска гробница. Музеят ще приема посетители от 18 до 24 часа, като входът е безплатен.

За 14-ти път РИМ-Смолян се включва в инициативата "Европейска нощ на музеите". В програмата са включени изпълнения на  "100 каба гайди", клубовете  "Хоро" и "Зевзек".

В "Родопско величие" са подредени портрети на най-видните родопчани и исторически личности в Родопите, нарисувани от Сияна Струнчева.  В "Нощта в музея" залите на РИМ – Смолян ще се превърнат в сцена на концерт, с който се отбелязва 150-годишнината на читалище "Орфееви гори" в Смолян.


Още от категорията

Карнавален парад затваря за час ул. "Иван Вазов" в Пловдив

За един час тази вечер, от 18.30 до 19.30 часа,  се спира движението по ул. „Иван Вазов“, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.   Затварянето на улицата от бул. „Руски“ до площад „Централен“ се налага, тъй като от там ще премине танцово-карнавалният парад, който е сред събитията в афиша на тазгодишния фестивал за..

обновено на 21.05.22 в 16:19

Организират детска работилница за калоферска дантела

С работилница за деца, които искат да се научат да плетат калоферска дантела, продължава пролетният панаир на занаятите на Главната улица в Пловдив.  Той се провежда пред Градската художествена галерия и продължава и в неделя.  Осем майсторки на изящното изкуство от Карлово, Калофер, София и Горна Оряховица демонстрират на открито как се плетат..

публикувано на 21.05.22 в 15:29

Родопското село Момчиловци празнува днес

21-ви май е празник на селото, а 186-годишната църква „Св. Константин и Елена“ чества храмов празник.  Празникът започна със света литургия, оглавена от епископ Висарион в църквата.  Във всяка къща в селото има именник, поне 10 процента от хората в Момчиловци носят имената на Констанин и Елена, каза кметът Сийка Суркова : "За 31-и път ще..

публикувано на 21.05.22 в 11:57

Чепеларе организира за 12-ти път Празник на хората

За 12-та поредна година в Чепеларе се провежда Празникът на хората.  Организатор на събитието е местният танцов клуб „Веселие“, а гостуващите клубове са над 7 от цяла България.  С над 100 деца от клубовете, облечени в носии, ще има шествие през главната улица до площад „Олимпийски“.  Празникът се открива с хоро на олимпийските кръгове, последван от..

публикувано на 21.05.22 в 10:20

Започва ремонтът на Карловско шосе до магистрала "Тракия"

Дългоочакваният ремонт на Карловско шосе стартира днес.  Строително-ремонтните дейности ще са на два етапа, като крайният срок за приключване на обекта е 31 юли.  Днес работата започва в източното платно в посока от табелата на Пловдив до пътния възел с автомагистрала „Тракия“. Движението на пътни превозни средства ще се извършва двупосочно в..

публикувано на 21.05.22 в 08:14