Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Приемането на еврото няма да промени сериозно икономиката

Какво означават подновените усилия за въвеждане на еврото в България от 1 януари 2024 г. във време на инфлационни процеси, нарастващ  външен дълг, несигурна инвестиционна среда, фалиращи бизнеси, и енергийна криза.  

Коментар в програма "Точно днес" на икономическия анализатор Михаил Кръстев. Той каза, че тази тема не си е отивала от политическия разговор. 

"Приемането на еврото от началото на 2024 г. няма да донесе сериозна разлика в икономическия живот и във финансовата политика, знаем че се намираме във Валутен борд, свързан към еврото. България от 90-те години на XX век е много свързана с европейската валута", каза Кръстев. По думите му има лек негативизъм за приемане на еврото, защото съществуват опасения да не се стига до гръцкия сценарий и до натрупване на висок дълг.

По повод на критериите, които не покриваме: "Ако се стигне до приемането ни в Европейския паричен клуб, то това ще се случи като политическо решение, а не като финансово. Действително не покриваме част от критериите за приемане в еврозоната. По отношение на инфлацията, поне емпирично въвеждането на еврото в другите държави, преди години не е предизвикало инфлация, но сега условията са съвсем други.

По повод на мерките, които ще предприеме правителството, заради инфлационната криза: "Очаква се да бъдат засилени от лятото  - социалните политики, защото намаляването на акциза на горива ще засегне малка част от хората, защото изключително малко от автомобилите се движат с такива горива. 

Няма как да се намалят акцизите за бензин и дизел, защото там се намираме като нива на долната граница в ЕС." 

Още от категорията

Антибългарското говорене в РСМ следва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението. Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Койчев, който е съпредседател на съвместната..

публикувано на 18.08.22 в 10:46

Възстановяват се разкопките на селищна могила "Юнаците"

Възстановява се работата по спрени археологически проучвания в цялата страна. Тоза каза пред Радио Пловдив директорът на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на УС на сдружение „Български музеи". На вчерашната среща на представители на сдружението с министъра на културата Велислав Минеков е уточнено, че договорите..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

ПП търси популистка маса, а не тази на ДБ

„Продължаваме промяната“ се придържа към центристкия профил, тъй като в българската политика съществува заблудата, че те винаги успяват. Те търсят популистката маса, а зелените и Да България са с ляво либерален профил, който е неприемлив за мнозинството от избиратели“. Така в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Румяна Коларова..

публикувано на 18.08.22 в 10:23

Тревожна ситуация заради скъпия газ в Първомай

Ситуацията наистина е тревожна,  Първомай е един от първите газифицирани почти изцяло  градове в България, още в началото на 90-те години. Предприятията, детските градини и училищата, общинските сгради и домовете на голяма част от населението се отопляват на газ, а драстичното поскъпване ще се усети при застудяването на времето , отбеляза  в..

обновено на 17.08.22 в 10:27

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова . Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света. Според нея доказателствата сочат, че хората, които..

обновено на 17.08.22 в 10:27