Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага сме на огромна геостратегическа промяна

"За нас е важно да знаем, че събитията, които сега се случват през призмата на украинската драма, показват, че геостратегията непрекъснато се опитва или да експлоатира, или да се противопоставя на доста дългосрочни геополитически истини. Геополитическата истина, че в  Либия или Афганистан не може да се вкара демокрация и че в Русия не може да се очаква нищо друго, освен такъв тип поведение, кара много световни лидери да правят изводи и да търсят  механизми, които са всъщност геостратегически решения". Това заяви политическият анализатор  проф. д-р Марин Русев.

По думите му, ние сме на прага на най-голямата геостратегическа промяна след рухването на комунизма в края на 20 век и резултатът е, че някой успя да обедини Украйна и да вкара Швеция и Финландия в руслото на отбранителното, военното мислене и да го изкара от позицията на неутралитет. 

Приобщаването на България към Алианса всъщност е десетократно по-дълъг процес, докато ние станем наистина излъчващи сигурност, а не - консуматори на сигурност в НАТО, за разлика от Финландия и Швеция, където нещата винаги са били "с едно наум".

Проф. Русев подчерта, че докато голяма част от българското общество се държи "путиноидно", докато лидерите на страната ни  се опитват да правят политики, които поне външно изглеждат антируски, и докато в обществото не се уточни разликата между Путин и Русия, трудностите за страната ще бъдат много големи.

 "Виждате, че всякакви решения се подлагат на съмнение сред населението, но и могат да бъдат бламирани вътре сред огледалото на българския електорат - Парламента. Събитията в Украйна показват изключително болна част от българското общество в резултат на дългогодишна целенасочена активност на Русия и нейните служби, да се поставят във  финансова, служебна, подмолна обществена зависимост различни хора."

Обществото ни губи целта и по темата за Македония, която е оцеляване на хората, хуманността, националното достойнство.  "Как да защитаваш национално достойнство, късайки единия фланг и издигайки другия? Хората са умишлено объркани."

Балансът на силите се променя силно, като се има предвид, че елитна руска армия не може да се справи със страна като Украйна. Вероятно и финландци, и шведи са прави да желаят да се присъединят към НАТО, но от друга страна, трябва внимателно да се прецени, дали това трябва да стане след края на украинската криза. Ако това стане по-рано, може да усили вибрациите на континента и да доведе до непредсказуемо разширяване на конфликта. Много хора твърдят, че НАТО ще победи, но ще победи върху пуста земя...пуста не само в Русия, но и в Европа и в света."

Русия, вместо да си решава проблемите,  си увеличава враговете. Ето защо трябва да се разсъждава прагматично и да се търси начин Светът, Украйна, Европа да оцелеят. Натискът на външни центрове на силата сега смила Украйна, но неведнъж сме били свидетели на прераждане на държавности в световната история и вероятно, въпреки кървавите последици в Украйна, тя ще бъде поставено отново на картата на нова Европа с ново разделение с още по-голямо свиване на Русия, подчерта проф. Русев.

Единствената тема, по която не само обществото, но и политиците са доста силно консолидирани днес, е македонската.

 "Няма как да се изтрие от световната историография  факта, че Василий Втори е наречен "Македоноубиец" или "Българоубиец", няма как да се съгласим, че Самуил е македонският цар. Ако стане, ще е след векове на забрава и сред македонското и сред българското население. Не са малко сега хората в България, които са готови да останат и без ток, и без газ и бензин, но да виждат моралните устои в развитието на Света. Тези хора са понякога неподозирано силни и могат да преобърнат всички сметки. Ако Кирил Петков си мисли, че е добър въжеиграч, ще падне от въжето. А полупасивната роля на България по тази тема е много полезна".

Чуйте повече от звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36