Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикризисните мерки са с дългосрочен ефект

Александър Ракшиев, депутат от „Продължаваме промяната"

Разбирам нашите сънародници, които са в една много неприятна ситуация. Разбирам хората, които разходите и повишаването на цените ги притискат. За тези хора когато и да въведем мерките, ще са закъснели.

Това заяви пред Радио Пловдив пловдивският депутат от „Продължаваме промяната" Александър Ракшиев.

Той призова да се отчете и чисто технологичното време, необходимо за изпълнението на такъв амбициозен пакет от 14 антиинфлационни мерки на стойност 2 мрлд. лв. 

Ракшиев обърна внимание, че този пакет излиза чак сега, но в него се съдържа подкрепа за микро и малкия бизнес. 

Повдигаме прага за регистрация по ДДС от 50 хиляди на 100 хиляди лева. Това ще подпомогне един не малък кръг основно от семейни бизнеси по малките населени места. За тях това е допълнителна подкрепа, защото ще спаде данъкът, който те дължат.

Пенсиите - с един куршум два заека

Въпреки че преизчисляването на пенсиите се залага чак от октомври, според пловдивския депутат от „Продължаваме промяната" всъщност се прави амбициозна пенсионна реформа, която един път завинаги ще затвори проблема с пенсиите в българското общество.

Ракшиев посочи, че става дума не просто за някаква надбавка, не за някаква еднократна помощ, която веднага може да се даде. По думите му, всъщност се затваря една глава в осъвременяването и преизчисляването на пенсиите. 

На въпрос защо това е обявено като антиинфлационна мярка на управляващите, Александър Ракшиев обясни, че реално ефектът е двоен - хем е крактосрочна мярка, която подпомага хората в нужда, хем представлява и дългосрочна реформа. 

Т. е. тук ние с един куршум убиваме два заека, каза депутатът от управляващата коалиция. 

2-та млрд лв. за компенсации

Разчетите по отношение на антиинфлационните мерки за тази година не нарушават бюджетната мярка, заяви Ракшиев. 

Всички средства, които ще бъдат разпределени до края на годината чрез пакета мерки, съставляват приходи, които са събрани над бюджета

С оправданието, че не е бюджетар и няма поглед върху работата на НАП и другите приходни агенции, депутатът от „Продължаваме промяната" не посочи как са събрани тези 2 млрд. лв. Само уточни, че те се събират по различни пера

Инфлацията автоматично вдига и приходите към бюджета, от друга страна има и повишена събираемост. Имаме събрани едни средства, които веднага връщаме към обществото, заяви пловдивският депутат. 

Работещите бедни

Без да уточнява как антиинфлационните мерки подпомагат работещите бедни, Ракшиев само изтъкна, че ДДС върху топлоенергията и топлата вода се сваля от 20% на 9%.

Депутатът се спря и на мярката в подкрепа на потребителите на горива - 25 ст. отстъпка за литър при зареждане до 50 литра всякакво гориво еднократно на месец. 

Предвидена е и мярка за подкрепа на работещи родители.

Пълно щастие няма

Не бих се изненадал, ако не се приемат всички мерки. Но повечето от мерките ще бъдат одобрени, уверен е пловдивският депутат от „Продължаваме промяната".

Той смята, че основният въпрос за всякакъв род мерки е с какво разполага бюджетът.

За вдигане на минималната работна заплата не е направен разчет в министерството на финансите, уточни Ракшиев.

Той прогнозира, че възходящата тенденция на инфлацията ще се забави. Със сигурност до месец - два ще минем през върха на тази инфлация и тенденцията ще тръгне надолу. 

Интервюто на Екатерина Костова с Александър Ракшиев е в прикачения звуков файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55