Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстю Кръстев с награда „Пловдив" за изключителни постижения

Красимир Димовски, Антон Баев и Здравка Петрова са сред носителите на престижната награда

| обновено на 18.05.22 в 21:52

На тържествена церемония в Кукления театър в Пловдив, директно излъчвана по БНТ 2, бяха връчени традиционните Награди „Пловдив“. За поредна година община Пловдив удостоява със статуетка, грамота и парична награда творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града през предходната 2021 година.

Награда „Пловдив" съществува от 1969 година. През 2020 година е създадена специална почетна книга, в която са записани всички носители на награда „Пловдив" от нейното учредяване до сега. Инициативата е на заместник-кмета с ресор култура Пламен Панов. Наградите се връчват в 12 раздела.

Носителите на наградите „Пловдив" тази година:

Антон Баев е носителят на награда “Пловдив" в раздел „Журналистика в сферата на културата". Той получава приза за документалните си записки от интервюта с Атанас Кръстев - Начо Културата, една от най - забележителните фигури в българската култура. 

В раздел „Художествена литература и хуманитаристика" носителят на награда „Пловдив е Красимир Димовски за сборника разкази „Момичето, което предсказваше миналото. 13 невръстни разказа".

Наградата в раздел „Художествен превод" отиде при Здравка Петрова за художествен превод от руски език на книгата „Записки на блокадния човек" от Лидия Гинзбург. 

„Арконт Дизайн" ООД с ръководител архитект Радка Стефанова е носителят на наградата в раздел „Архитектура и естетизация на градската среда".

Георги Вачев печели приза в раздел „Аудиовизуални изкуства, фотография и операторско майсторство" за фотографската изложба „Музи" в постоянната експозиция „Мексиканско изкуство" на ГХГ, част от програмата на фестивала „Международни фотографски срещи".

В раздел „Танцово изкуство" наградата печели Мюзикхолен театър - Пловдив за танцово театрален мултимедиен шоу спектакъл „Прераждане" с режисьор Васил Караманлиев, хореография, сценарий и мултимедия Николай Серафимов. 

 Победителят в раздел „Музика" е Къща за музикални вълшебства „Дивизи" за „Приказки в оркестъра", заключителен концерт на проекта „Деца в оркестъра". 

Директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстьо Кръстев прие наградата в раздел „Театър" за спектакъла „Коприна" по романа на Алесндро Барико, драматизация на Александър Секулов с режисьор Диана Добрева. Спектакълът е по повод 140-годишнината от създаването на пловдивския театър. 

Държавен куклен театър Пловдив получи награда „Пловдив" в раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца" за спектакъла „Бомбето" по Йордан Радичков. Той е семеен спектакъл за деца 12+години и техните родители. 

Силвия Митовска и Петър Белев са победителите в раздел „Изобразително изкуство". Те получават наградата за съвместната изложба „Persona" в изложбена зала „2019".

В раздела „Съвременни мултижанрови изкуства" наградата се раздели между Държавна опера Пловдив и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Пловдивската опера е наградена за мултимедийния музикално-танцов спектакъл „Кармина Бурана" от Карл Орф на върха на хълм Бунарджика, част от OPERA OPEN 2021. АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив е отличена за четири впечатляващи арт събития , обединени във фестивален формат Made at the Academy 2021, полифонично изграден мултижанров продукт на възпитаници и преподаватели от Академията. 

Наградата в раздел „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта" връчи лично заместник-кметът по култура Пламен Панов. Победителят е БНТ Пловдив за документалната поредица „Открий Пловдив" - десет кратки филма, посветени на историческите, архитектурни и културни забележителности на Пловдив. Призът прие Десислава Шишманова, директор на БНТ Пловдив, а на сцената се качиха и част от членовете на творческия екип Златка Делчева и Камен Коларов.


Специалната награда за изключителни постижения и цялостен принос спечели Кръстю Кръстев, директор и главен художествен ръководител на Драматичен театър Пловдив

На този пост той е от 2010 година. Получи наградата за изключително високи постижения в областта на културния и театрален мениджмънт, поддържане на високо художествено и професионално ниво на театралната продукция, поддържане на най - високи професионални стандарти в театралното изкуство, довели до спечелени близо 50 награди „Икар", „Аскер", „Пловдив" и още редица отличия. 

„Хем съм поласкан, хем съм смутен, защото получавам наградата „Пловдив" за изкуство и култура. Но това нямаше да се случи, ако Господ и Съдбата не ми бяха отредили среща с този хилядолетен, този космополитен град", заяви при получаването на наградата Кръстьо Кръстев. 

“Театърът е единственото място, където народът може да проумее своята съдба",  убеден е Кръстю Кръстев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25