Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да дадем нито педя от нашата история, език и минало

В Македония ако искат, нека се чувстват марсианци, жители на Луната или откриватели на Америка, тяхна си работа, смята проф. Николай Овчаров

| обновено на 20.05.22 в 17:08

Ден след ден става все по – силен натискът върху България да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС още през юни. 

Призив за бързо и реално решение отправиха представители от всички групи в Европарламента. Пак заради Северна Македония за кратко у нас днес пристига и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

Настъпва ли моментът на „критична“ повратна точка в постепенното осъзнаване, че твърдото в момента българско „Вето“  над началото на преговорите за членство на северна Македония в ЕС,  е вече  непродуктивна, включително и за България позиция? Мнения в тази посока изразиха редица участници в дискусията от проекта на БНР „Нашата Европа“, който се реализира с подкрепата на Европейския парламент. В осъществения от Радио Пловдив дебат по темата такова становище изложиха евродепутатът Илхан Кючюк, бившите народни представители Мария Капон и Владимир Дончев и известният юрист и правозащитник Михаил Екимджиев. (чуй прикачения файл)

Какво се очаква и какво реално ще се случи? Ако дадем зелена светлина,както те предлагат,  ще се решат ли проблемите с Македония?

Отговори и анализ на все по – затягащия се възел по казуса търсим от историка проф. Николай Овчаров, един от говорителите на новоучредения Национален кръг „За Македония“:

В чутите изказвания виждам нотката на колаборационизма. Точно българските турци най-добре би трябвало да разбират въпроса, защото това, което се случва сега в Македония  е точно един „Възродителен процес“ срещу българите там. Опит да се подмени тяхната идентичност.  Битката за Северна Македония е битка за България. Ако ние склоним на съглашателствно, ще загубим нашата история и тогава какво ще казваме на нашите наследници?

Призивите от Брюксел двете страни да намерят компромис означава Северна Македония да свърши своята част, защото нашата е изпълнена с договора от 1917г. На някои в Страсбург (ЕП) може да им е платено за сегашната позиция по проблема – смята проф. Овчаров.

По думите му, вярно е че ние много закъсняхме. От години тряваше да сме обяснили българската позиция.  Това обаче зависи от нашите евродепутати.  Българският премиер отдавна трябваше да е „ударил“ по масата и да каже „Това е позицията на България!“, а не един ден да говори едно, после друго.

Който стигне до националното предателство – той ще носи завинаги „черния печат“. Ако някой български управник иска  - нека да го направи!

Страната- кандидат за ЕС е тази, която трябва да си изчисти отношенията със своите съседи – това е правилото за прием, което действаше и за България навремето. С подобни действия, не виждам какво друго освен евроскептицизъм може да се поражда, убеден е Николай Овчаров.

Трябва да защитаваме нашата позиция до последно.  Като украинските бойци завода в „Азовстал“, добави той. 

В Македония ако искат, нека се чувстват марсианци, жители на Луната или откриватели на Америка, както искат, това си е тяхна работа. Ние се борим за България!

Няма да дадем нито педя от нашата история, от българския език и нашето минало - категоричен е историкът проф. Николай Овчаров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58