Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да дадем нито педя от нашата история, език и минало

В Македония ако искат, нека се чувстват марсианци, жители на Луната или откриватели на Америка, тяхна си работа, смята проф. Николай Овчаров

| обновено на 20.05.22 в 17:08

Ден след ден става все по – силен натискът върху България да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС още през юни. 

Призив за бързо и реално решение отправиха представители от всички групи в Европарламента. Пак заради Северна Македония за кратко у нас днес пристига и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

Настъпва ли моментът на „критична“ повратна точка в постепенното осъзнаване, че твърдото в момента българско „Вето“  над началото на преговорите за членство на северна Македония в ЕС,  е вече  непродуктивна, включително и за България позиция? Мнения в тази посока изразиха редица участници в дискусията от проекта на БНР „Нашата Европа“, който се реализира с подкрепата на Европейския парламент. В осъществения от Радио Пловдив дебат по темата такова становище изложиха евродепутатът Илхан Кючюк, бившите народни представители Мария Капон и Владимир Дончев и известният юрист и правозащитник Михаил Екимджиев. (чуй прикачения файл)

Какво се очаква и какво реално ще се случи? Ако дадем зелена светлина,както те предлагат,  ще се решат ли проблемите с Македония?

Отговори и анализ на все по – затягащия се възел по казуса търсим от историка проф. Николай Овчаров, един от говорителите на новоучредения Национален кръг „За Македония“:

В чутите изказвания виждам нотката на колаборационизма. Точно българските турци най-добре би трябвало да разбират въпроса, защото това, което се случва сега в Македония  е точно един „Възродителен процес“ срещу българите там. Опит да се подмени тяхната идентичност.  Битката за Северна Македония е битка за България. Ако ние склоним на съглашателствно, ще загубим нашата история и тогава какво ще казваме на нашите наследници?

Призивите от Брюксел двете страни да намерят компромис означава Северна Македония да свърши своята част, защото нашата е изпълнена с договора от 1917г. На някои в Страсбург (ЕП) може да им е платено за сегашната позиция по проблема – смята проф. Овчаров.

По думите му, вярно е че ние много закъсняхме. От години тряваше да сме обяснили българската позиция.  Това обаче зависи от нашите евродепутати.  Българският премиер отдавна трябваше да е „ударил“ по масата и да каже „Това е позицията на България!“, а не един ден да говори едно, после друго.

Който стигне до националното предателство – той ще носи завинаги „черния печат“. Ако някой български управник иска  - нека да го направи!

Страната- кандидат за ЕС е тази, която трябва да си изчисти отношенията със своите съседи – това е правилото за прием, което действаше и за България навремето. С подобни действия, не виждам какво друго освен евроскептицизъм може да се поражда, убеден е Николай Овчаров.

Трябва да защитаваме нашата позиция до последно.  Като украинските бойци завода в „Азовстал“, добави той. 

В Македония ако искат, нека се чувстват марсианци, жители на Луната или откриватели на Америка, както искат, това си е тяхна работа. Ние се борим за България!

Няма да дадем нито педя от нашата история, от българския език и нашето минало - категоричен е историкът проф. Николай Овчаров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40

Най-важното е да съставим редовно правителство

"Чувствам се много заредена, както аз, така и моите колеги в Пловдив-област и в Кърджали. През изминалата седмица направих обиколки в почти всичките 17 общини, за да разговарям с актива на Пловдив-област. Хората имат известни притеснения, че това са седмите поредни избори и е изключително трудно да обясняваш на избирателите защо толкова време не можем..

публикувано на 24.09.24 в 10:47