Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Няма да дадем нито педя от нашата история, език и минало

В Македония ако искат, нека се чувстват марсианци, жители на Луната или откриватели на Америка, тяхна си работа, смята проф. Николай Овчаров

| обновено на 20.05.22 в 17:08

Ден след ден става все по – силен натискът върху България да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС още през юни. 

Призив за бързо и реално решение отправиха представители от всички групи в Европарламента. Пак заради Северна Македония за кратко у нас днес пристига и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

Настъпва ли моментът на „критична“ повратна точка в постепенното осъзнаване, че твърдото в момента българско „Вето“  над началото на преговорите за членство на северна Македония в ЕС,  е вече  непродуктивна, включително и за България позиция? Мнения в тази посока изразиха редица участници в дискусията от проекта на БНР „Нашата Европа“, който се реализира с подкрепата на Европейския парламент. В осъществения от Радио Пловдив дебат по темата такова становище изложиха евродепутатът Илхан Кючюк, бившите народни представители Мария Капон и Владимир Дончев и известният юрист и правозащитник Михаил Екимджиев. (чуй прикачения файл)

Какво се очаква и какво реално ще се случи? Ако дадем зелена светлина,както те предлагат,  ще се решат ли проблемите с Македония?

Отговори и анализ на все по – затягащия се възел по казуса търсим от историка проф. Николай Овчаров, един от говорителите на новоучредения Национален кръг „За Македония“:

В чутите изказвания виждам нотката на колаборационизма. Точно българските турци най-добре би трябвало да разбират въпроса, защото това, което се случва сега в Македония  е точно един „Възродителен процес“ срещу българите там. Опит да се подмени тяхната идентичност.  Битката за Северна Македония е битка за България. Ако ние склоним на съглашателствно, ще загубим нашата история и тогава какво ще казваме на нашите наследници?

Призивите от Брюксел двете страни да намерят компромис означава Северна Македония да свърши своята част, защото нашата е изпълнена с договора от 1917г. На някои в Страсбург (ЕП) може да им е платено за сегашната позиция по проблема – смята проф. Овчаров.

По думите му, вярно е че ние много закъсняхме. От години тряваше да сме обяснили българската позиция.  Това обаче зависи от нашите евродепутати.  Българският премиер отдавна трябваше да е „ударил“ по масата и да каже „Това е позицията на България!“, а не един ден да говори едно, после друго.

Който стигне до националното предателство – той ще носи завинаги „черния печат“. Ако някой български управник иска  - нека да го направи!

Страната- кандидат за ЕС е тази, която трябва да си изчисти отношенията със своите съседи – това е правилото за прием, което действаше и за България навремето. С подобни действия, не виждам какво друго освен евроскептицизъм може да се поражда, убеден е Николай Овчаров.

Трябва да защитаваме нашата позиция до последно.  Като украинските бойци завода в „Азовстал“, добави той. 

В Македония ако искат, нека се чувстват марсианци, жители на Луната или откриватели на Америка, както искат, това си е тяхна работа. Ние се борим за България!

Няма да дадем нито педя от нашата история, от българския език и нашето минало - категоричен е историкът проф. Николай Овчаров.


Още от категорията

Дигитален новатор стана преподавателка от МГ-Пловдив

Сред наградените 12 учители от цялата страна в конкурса „Дигитални новатори в образованието“ 2022 г. е Виолета Маринова , старши учител по информатика и информационни технологии в ОМГ "Академик Кирил Попов“ - Пловдив.   Инициативата се реализира за трета поредна година от Българската асоциация по информационни технологии, и е под под..

обновено на 04.07.22 в 06:58
Инж. Румен Цонев, главен изпълнителен директор на Холдинг

платена публикация
Фамилният празник на "Холдинг КЦМ 2000" АД - цял ден песни, танци и игри

Цял ден музика, игри и забавления за всяка възраст предложи фамилният празник на "Холдинг КЦМ 2000" АД на станцията в местността Копривките. В Арт работилниците имаше рисуване върху стъкло и плетене на кукли от царевична шума. Конна езда, Въжен лифт, музикален пъзел, щафетни игри, татуировки, рисунки върху лице – бяха заниманията..

публикувано на 02.07.22 в 15:46

Двойно поскъпна строителството на новата Детска клиника

Почти двойно по-голяма сума е необходима за изграждане на новата сграда на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“, заради увеличените цени на стоките и услугите в строителството. Това стана ясно от думите на икономическият директор на лечебното заведение Момчил Мавров. Той уточни, че с актуализацията на държавния бюджет за клиниката се..

публикувано на 01.07.22 в 16:51

Дано в Кремъл има "пилот в самолета" !

Скандалът с изгонването на 70-те  руски дипломати на пистата България – Русия отвори разликите между синьото и зеленото след бялото и над червеното в националните флагове на двете страни. Очаквано ли беше станалото днес – отказа на българската страна да отстъпи и съответно неотстъпчивата позиция на руския посланик Елеонора Митрофанова, която..

публикувано на 01.07.22 в 16:11

Четворната коалиция показа ниска коалиционна култура

За 6 месеца управление на четворната коалиция видяхме много ниска коалиционна култура. Тя е част от събитията, които доведоха до първото в демократичната ни история сваляне на правителство с вот на недоверие, коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив социологът от Изследователски център "Тренд" Евелина Славкова . По думите й вече има..

публикувано на 01.07.22 в 15:14