Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В националната историческа надпревара "Места и памет":

ГХП с приз "Шоколадовото сърце на Пловдив"

Екипът се ръководи от учителката Ралица Димитрова

4
На мястото на Шоколадовата фабрика
Снимка: Александър Георгиев, Радио Пловдив

Екип от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив с ръководител учителката по история Ралица Димитрова  спечели първа награда в Националното историческо състезание на МОН „Места и памет“. Тимът участва в надпреварата за трета поредна година. И за пореден път печели приз. Този път с проекта си „Шоколадовото сърце на Пловдив“ по темата „Икономическият живот на българските евреи преди и след Закона за защита на нацията 1941 година“. 

Сърцето на темата

Ако пътуваш от Центъра към Кършияка в Пловдив през Моста на Герджика, точно преди да се качиш на него, ще си заобиколен от жилищни сгради с магазини на партера им. Преди 80 години точно вляво преди моста, обаче, на ул. „Янко Сакъзов“ се е намирала Шоколадовата фабрика „Нисим Авдала и синове“. На мястото, където българският евреин Нисим Авдала е управлявал бизнеса си, днес е хранителен магазин. Под цъфналите рози в двора му Ралица Димитрова разказва, че темата от тазгодишния конкурс първоначално я разколебава за участие.

"Тя със сигурност е предизвикателство дори за студенти и изследователи.  Най-интересното, което видяхме, когато ни събраха да разяснят проекта и ни дадоха библиография беше, че всъщност за Пловдив изобщо липсват споменати архивни единици от архива. Това много ни жегна по пловдивски, защото тук има много книги. Четохме много, научихме много истории на евреи, но решихме, че трябва да се концентрираме върху някакво предприятие, ако има такова. Тогава на помощ дойде моят баща, който ми каза - "Абе защо не погледнете какво има за шоколадовата фабрика на Авдала?". И това беше нишката,  която започнахме заедно да разплитаме" -  разказва учителката.

Деветокласничката Деница Велева прекарва часове над историческите свидетелства за времето. Впечатлена от размаха на бизнеса, тя дава и името на проекта – „Шоколадовото сърце на Пловдив“. В дните когато то е туптяло силно край Марица, всеки дом наоколо е работил по изделията на фабриката по поръчка на предприемчивия евреин. 

С началото на Втората световна война и особено след приемането на Закона за защита на нацията у нас всичко започва да се променя за евреите, в това число за него и семейството му. "Този закон, всъщност, съкращава работниците, съкращава производството им, иззема собствеността им и фабриката е трябвало да затвори" - обяснява Деница. 

Историята не познава условно наклонение

Ако не е бил Законът за защита на нацията, а впоследствие и национализацията - вероятно и сега при моста на Герджика щеше да е Школадовото сърце на Пловдив, допуска Ралица Димитрова. Историята, обаче, условно наклонение не познава. Само факти, според които шоколадовото сърце на Пловдив остава главно в спомена на най-възрастните пловдивчани. 

Днес в проекта на Хуманитарната гимнзазия то сякаш започва отново да бие. За това помагат и още две ученички - Кристин Николова и Кристина Въчкова,  библиотекарката в училището Дона Иванова и сътрудничеството с Читалище "Шалом". 

Уроците от проекта

За ръководителката на проекта Ралица Димитрова наградата е успех за ученците, успех от гледна точка да ги запали да разберат за истинската същност на историята. А Деница Велева признава, че освен историческите познания, темата я е провокирала да търси отговори на въпроси за обществените и човешките взаимоотношения, за справедливостта. 

"Разбрах, че наистина не трябва да се делят хората заради религията, която изповядват, заради произхода им. Започнах да се питам какво е това справедливост, защото в един момент целият живот на човек може да се обърне заради вижданията на някой друг и заради това, че той смята, че си нещо под него." - казва момичето. 

След признанието от Министерството на образованието и науката за екипа, работил по „Шоколадовото сърце на Пловдив", предстои най-сладкото – да получи наградата си. След нея, обаче, е ясно, че веднъж запален, интересът към местата, които връщат паметта ни, няма как да се стопи. Може само да се разпалва. С проучването и разказването на нови истории от архивите на живота в Пловдив.  

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл, а видео очаквайте в youtube канала ни, за който ви каним да се абонирате, и тук.

 

Галерия

Още от категорията

Изложба на Чреша Колева в Културния център на Радио Пловдив

„Акварелен свят“ е названието на дебютната изложба на Череша Колева, която се открива в Културния център на радио Пловдив. Авторката не е професионален художник, но рисуването е нейна страст от най-ранна възраст.  „Експозицията включва пейзажи и натюрморти, зареждащи зрителя с настроение и усещане за цвят“, коментира Снежана Фурнаджиева –..

публикувано на 30.06.22 в 06:59

Домът на Пловдивската опера може да бъде до зала "Колодрума"

Със свое писмо, изпратено до председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и с копие до Директора на Държавна опера Пловдив и до Министъра на културата, кметът Здраво Димитров предлага  безвъзмездно предоставяне на терен, на който може да бъде изградена бъдещата сграда на операта. 13-те декара се намират до зала „Колодрума“.  Според кмета..

обновено на 30.06.22 в 06:46

За музиката в киното с Хилда Казасян

Една идея с продължение - срещаме ви с Хилда Казасян, година след "Да послушаме кино", в който проект беше събрана най-обичаната музика от старите български филми. Днес Хилда Казасян ни отвежда на едно по-далечно пътешествие... Най-доброто от филмовата музика, събрано в един вълнуващ концерт със звездни солисти и виртуозни джаз музиканти!..

обновено на 29.06.22 в 15:49

Великите европейци - крал Артур

Още се спори дали Крал Артур наистина е живял в „тъмните времена“ на 6 век или е плод изцяло на развинтеното въображение на пияни уелски бардове. Каквато и да е истината обаче, ако не бяха живи историите за Артур, чудесата на света щяха да са далеч по-малко. Някога в Британия живее могъщ и добър крал на име Артур. Той има свита рицари -..

публикувано на 29.06.22 в 11:20

Станимир Видев с нова изложба "Архитектоника"

Изложба живопис "Архитектоника" на Станимир Видев ще бъде открита тази вечер в пловдивската галерия „Аспект“.  Архитектониката е термин от архитектурата, който описва съвкупността от елементи, изграждащи дадена творба. Чрез тях се постига единство между съдържание и форма и взаимовръзка между съставните ѝ части. По същия начин и художникът..

публикувано на 29.06.22 в 07:18