Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май е символ за България, ден на младостта и красотата

В програма "Точно днес" директорът на СУ "Проф. д-р Асен Златаров" - Първомай Чавдар Здравчев разказва за конференцията на Европейската асоциация на училищните директори, проведена в Лимасол, Кипър до 22 май. Повече и затова как е дискутирана темата “Училищно лидерство 2020+ - тенденции и предизвикателства”.

Здравчев каза, че е участвал в срещата като координатор на "Световно образователен форум България". 

"Основната мисия и цел на форума е да направи образованието достъпно и качествено за всяко дете, изграждайки мрежа от училища, създавайки професионална общност с идеята всяко дете да ходи на училище мотивирано", подчерта директорът на училището от Първомай. По думите му с неговите колеги, училищните директори от Европа са обсъдили подробно развитието на образованието след пандемията от Ковид-19. 

Здравчев каза, че след като в пандемичните две години са използвани активно информационните технологии е станало ясно, че е важно да се създаде училищна стратегия за дигигална трансформация, която да се базира на опита от обучението от разстояние. Там ще се оцени, кое от приложеното на практика е проработило максимално добре, и над кое трябва да се работи още. 

Друго, което е обсъдено  като тема на срещата в Кипър е в управлението на училището. "Директорите следва да залагат на предприемачески стил на лидерство, при който се търси управление в партньорство с външни организации, вкл. и родителите", посочи Чавдар Здравчев. Той даде пример, с подхода на ефекитвното включване към учебния процес на всички ученици, като максимално се приобщават новите деца от други училища в клас, също така и включването на мигранти и бежанци, с право на избор.

Към зрелостниците, които в Първомай изпращат утре Чавдар Здравчев се обърна така: "24 май е особено важен ден, не само защото е символ на България, а защото е ден на младостта и красотата. Ще ви пожелая никога да не се предавате, никога да не предавате никого, никога да не бъдете предавани. Често животът ще ви поднесе 100 причини поради, които трябва да заплачете, но вие сте тези, които ще покажете на живота, че имате 1000 причини, поради трябва да бъдате щастливи!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17