Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът е не дали ще има туристи, а кой ще ги обслужва

| обновено на 23.05.22 в 16:04

Това лято очакваме ръст на туризма в България и то много по-голям от миналата година, заяви за Радио Пловдив Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. 

Той поясни, че заради войната в Украйна се е освободил голям летателен капацит на авиокомпаниите и вече има повече заявки за чартърни полети за българските летища. като пример Драганов посочи летище Пловдив, към което увеличението на интереса е значително. Според него България е открита от международните оператори като нова сигурна дестинация.

"Възстановиха се доста чартъри, а има и силен интерес от нашите съседите. Само от Румъния очакваме милион туристи. Интерес има и от другите ни съседки - Гърция, Турция и Северна Македония. Освен това наблюдаваме голяма възвращаемост на турсти, които познават страната ни като дестинация, къкъвто е примерът с Плоша".  

Румен Драганов коментира, че Турция и Гърция също са припознати от междунаридните оператори като сигурни дестинации и ръстът на туристите в тях ще е значителен. 

Според него конкуренцията на пазара у нас съществува реално и затова цените няма да бъдат раздути заради инфлацията. "Ние имаме свръхпредлагане на легла, затова не очаквам инфлацията да повлияе на всички оператори. Тук помага и фактът, че голямата разлика в цените между ниския и високия сезон у нас може да компенсира операторите, за да не държат постоянно високи цени".  Драганов добави, че в голяма част от хотелите цените са договорени още през 2020 година, "а те са ниски и кой турист би се отказал от тях".

В заключение Румен Драганов поясни, че пандемията е променила технологично туристически бранш като го е дигитализира и е дала възможност за извършването на редица различни услуги.  Проблемът, който остава, според него е в заплатите на обслужващия персонал, защото те продължават да са недостатъчно високи. "Т.е. проблемът е не дали ще има достатъчно туристи, а кой ще работи, за да бъдат те обслужени".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България може да бъде целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08

Музеят в Батак подготвя 60 години от обявяването му за град

Историческият музей в Батак обявява дарителска кампания, в която гражданите на града могат да допринесат за обогатяване на архива му със снимки и документи. Целта е да се получи допълнителна информация за развитието на Батак.. Това се случва по повод 60 години от обявяването на Батак за град, а дареното от гражданите ще обогати колекциите..

публикувано на 13.08.24 в 09:38
Арман Бабикян

Няма никакво значение кой разпределя порциите

Арман Бабикян, експерт по политически PR  и съосновател на движението "Ние идваме",  с коментар за политическата ситуация след номинацията на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и предстоящите избори през октомври в програма "Точно днес".  Според него има едно основно неразбиране, за да тръгне политическият процес напред.  "Това, което..

публикувано на 12.08.24 в 12:11

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43