Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата трябва да бъде обгрижвана непрекъснато

„Понятието "Атлас" зависи от кой ъгъл на науката се опитвате да го  формулирате. Когато става въпрос за хуманитаристи, те разбират по-различни неща от  математическите формулировки. Това, което обединява тяхното разбиране, е представата за възможността да се изгради една литературна география. Да се съположат културните, литературните факти с онова, което е картографиране, по отношение на даден ареал. Става въпрос за България и за българската култура, представена през различни знакови или по-периферни литературни явления, които правят канона, класиката на българската литература“. Това заяви проф. д-р Любка Липчева – ръководител на екипа, създал литературния атлас с название „Живописна България“.

Тя уточни, че екипът се е осмелил да посегне към  заглавието, дадено от Иван Вазов. „В началото, когато формирахме този международен екип, се натъкнахме на факта, че на всичките 9 езика, с които работим – френски, немски, английски, полски, словенски, гръцки, руски и т.н., преводът на метафората „живописна“ носи известна носталгичност и идиличност. Мнозина от колегите от десетте университета, с които работим, попитаха дали не може да намерим по-модерен вариант. Постепенно обаче се убедихме, че няма нищо по-модерно от това, което е избрал Вазов като „сводно“ понятие за писаните от него в продължение на  почти четири десетилетия от 1882 до 1921 година  пътеписи. „Живописна България“ е първият опит за цялостна литературна картография“.

Като аргумент за модерността на понятието, проф. Липчева, подчерта, че „живопис“ при Вазов е нещо много по-интересно и динамично от „красота“, защото обединява в себе си разбирането за пъстрота на гледните точки, пъстрота на ценностните системи, пъстрота на визиите за България, българското и българската култура. Именно върху това международният екип е искал да бъде поставен акцентът. Заглавието обединява множество гледни точки, идващи извън българския контекст към България и българската литература.

„Пътешествениците“ в литературните маршрути са екипи от 10 големи университетски центъра, работещи по проекта. ПУ „Паисий Хилендарски“, който е организатор на академичната програма „Живописна програма“ и който изнася тежестта по изграждането на огромната онлайн платформа, съдържаща всички маршрути в тяната цялост. А атласът, като книжно тяло, е своеобразният портал към онова, което читателите могат да открият  в интернет-формата на академичната програма. Останалите работещи по проекта университети, са  СУ „Климент Охридски“, Атинският, Варшавският, Люблянският, Виенският, Санкт Петербургският, Университетът във Венеция, Хайделбергският, откъдето е и вторият научен ръководител на проекта – проф. Благовест Златанов, Страсбургският университет.

По думите на проф. Липчева, при създаването на литературните маршрути ръководителите са имали пълната свобода да изберат състава и нивото на екипите си. В центъра са специалностите, свързани с българистиката. Екипите са имали и свободата да изберат през какъв тип маршрут и през какви литературни факти, почерци и текстове ще прокарат българската култура. А водещ принцип при създаването на маршрутите и било любопитството към темите.

„Когато оценим зрънцата в литературата, се оказва, че имаме изключително много. Сферата на културата по това се отличава от света на природното, че тук копането, поливането, обгрижването трябва да е активно и непрекъснато!“.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57