Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шествие и концерти Пловдив празнува 24 май - Ден на българската култура

| обновено на 24.05.22 в 08:41

Пловдив посреща един от най-светлите български празници - 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост с грандиозно шествие и множество концерти. Тази година гост на тържествата е Румен Радев. 

Тържествата по традиция  ще започнат с връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители. Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий", началото е в 8.30 ч. Традиционната празнична литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, е в 9.00 часа.

В 9.30 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица ще се отправят към площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Там ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Точно в 10.00 ч. е началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“, което ще премине по централната улица на града. То ще бъде водено от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий. В шествието ще се включат официални лица и гости, митрополит Николай със свещеници, представители на образователни и културни институции, учители и ученици. Пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53 концерт ще изнесе духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На площад „Римски стадион“ е вторият концерт от програмата. Ще чуем представителен духов оркестър на ВВС. На стълбите на „Каменица“ тържествен празничен поздрав към пловдивчани ще отправят заедно хорове към НУМТИ „Добрин Петков“, хорове към ЦПЛР – ОДК – Пловдив, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, Детска вокална формация „Омайниче“, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“. Концертът е под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Горица Грънчарова-Кожарева е кандидатът за нов служебен премиер

Президентът Румен Радев  определи заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата ще се срещнат в 10.30 днес в президентството, където Радев ще възложи на Грънчарова да състави служебно правителство. Указът на президента..

публикувано на 09.08.24 в 09:10

Откриват нова хеликоптерна площадка при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Болнично вертолетно летище ще бъде открито официално на територията на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив в района на Хирургичния комплекс. Документите за регистрация ще връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.  Това е първото болнично вертолетно летище в Пловдив и десетото в страната.  До мястото, където то..

обновено на 09.08.24 в 08:41

Ученик от Пловдив триумфира на езикова олимпиада в САЩ

Хамза Арслан, който тази година завърши 10 клас в ЧПГИКН „Акад. Благовест Сендов” в Пловдив, се завърна в България с два златни и един бронзов медал, след участието си в  в Глобалните Финали на Teenagle, проведени в Montclair State University, New Jersey, USA. Състезанието се провежда в 4 кръга, като всеки един от финалистите се подготвя с..

публикувано на 08.08.24 в 13:48

Прекратяват договора с консорциума от три транспортни фирми, "Хеброс бус" оцеля

От 10 септември Община Пловдив прекратява договора с консорциума от три транспортни фирми , подписан през 2016 година, за обслужването на 8 линии от масовия градски транспорт. Това обяви пловдивският кмет Костадин Димитров, след като изтече едномесечното предизвестние към превозвачите за да изпълнят условията по договор. Договорът от..

обновено на 08.08.24 в 13:37

Откритата археология не застрашава изграждането на Бетонния мост

Археологическите разкопки на терена под Бетонния мост, при които беше разкрит богато устроен район с находки от  II-III век, няма да възпрепятстват изграждането на новото съоръжение, това увери пловдивският кмет Костадин Димитров.  До края на месеца трябва да бъдат готови основите, върху които ще се монтират гредите за Бетонния мост. Ако това бъде..

публикувано на 08.08.24 в 13:34