Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От малко четене езикът се замърсява

„Нашият град умее да оценява културните явления. Аз много почитам тази награда!“ Това заяви Здравка Петрова - носителка на награда „Пловдив – 2022 за художествен превод“  на книгата „Записки на блокадния човек“ от Лидия Гинзбрук.

Наградата „Пловдив“  да високи постижения в културата тя получава за трети път след 1995 и 2015 г. С художествен превод на руска проза тя се занимава от 40 години. Дълги години е била редактор в издателство „Христо Г.Данов“. Преподавала е „Стилистика на превода“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Сред известните литературни произведения, на които е преводач, са тетралогията „Децата на Арбат“ от Анатолий Рибаков, „Ана Каренина“ от Лев Толстой, „Герой на нашето време“ от Михаил Лермонтов и много други значими творби от Василий Гросман, Корней Чуковски, Владимир Набоков, Василий Аксьонов, Людмила Улицкая, Виктор Суворов.

Петрова  подчерта, че за добрия преводач е особено важно да бъде артистичен, защото трябва да съумява да влиза в различни роли – на автора, а след това и на читателя и неусетно усещанията плавно да преливат.

„Наистина съм изживяла безброй животи, книгите които съм превела, са над 100 и навлизайки все повече в професията, оценявах ролята на преводача за общуването на народите.“

 Като преводач от руски език на книгата „Записки на блокадния човек“  от Лидия Гинзбрук,  Здравка Петрова подчерта, че е работила над нея преди началото на войната  и тогава се е водела единствено от  преживяванията на хората в глада и студа по време на ленинградската блокада.

„Тази моя авторка Лидия Гинзбург сега не е жива, но аз си я представям в редиците на руските писатели и интелектуалци, които подписаха възвание срещу действията на Владимир Путин“.

Здравка Петрова обаче бе скептична за чистотата на българската реч днес, в резултат от малкото четене от поколението,  и „замърсяването“ на езика  с  изрази и думи, чужди за неговата природа.

„Четенето променя и облагородява живота. Буквичките...те са велика сила“, бе категорична Здравка Петрова.

Интервюто – звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22