Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Александър Секулов грабна „Аскеер“ за драматургия

| обновено на 25.05.22 в 15:06

Пловдивският писател, поет и драматург Александър Секулов спечели „Аскеер“ за съвременна драматургия с пиесата „Народът на Вазов“ на Народния театър „Иван Вазов“.
България освен от революционери има нужда от строители“ – заяви при получаването на наградата Секулов. Той благодари специално на Диана Добрева, която е режисьор на постановката.
Диана Добрева спечели наградата за режисура за спектакъла "Коприна" на Пловдивския драматичен театър.
Юлиан Вергов спечели "Аскеер" за поддържаща мъжка роля в "Народът на Вазов" на Александър Секулов.

"Аскеер“ за сценография спечели Мира Каланова за спектакъла „Коприна“, драматизация на Александър Секулов, постановка на Диана Добрева в Пловдивския драматичен театър.

Марина Райчинова спечели наградата за костюми в спектакъла „Коприна“.

Почетен „Аскеер“ получи актрисата Меглена Караламбова. 

Носителка на наградата за цялостно творчество е пловдивчанката Цветана Манева

Още от категорията

Домът на Пловдивската опера може да бъде до "Колодрума"

Със свое писмо, изпратено до председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и с копие до Директора на Държавна опера Пловдив и до Министъра на културата, кметът Здраво Димитров предлага  безвъзмездно предоставяне на терен, на който може да бъде изградена бъдещата сграда на операта. 13-те декара се намират до зала „Колодрума“.  Според кмета..

обновено на 30.06.22 в 10:43

Череша Колева с изложба в Радио Пловдив

„Акварелен свят“ е названието на дебютната изложба на Череша Колева, която се открива в Културния център на радио Пловдив. Авторката не е професионален художник, но рисуването е нейна страст от най-ранна възраст.  „Експозицията включва пейзажи и натюрморти, зареждащи зрителя с настроение и усещане за цвят“, коментира Снежана Фурнаджиева –..

публикувано на 30.06.22 в 06:59

За музиката в киното с Хилда Казасян

Една идея с продължение - срещаме ви с Хилда Казасян, година след "Да послушаме кино", в който проект беше събрана най-обичаната музика от старите български филми. Днес Хилда Казасян ни отвежда на едно по-далечно пътешествие... Най-доброто от филмовата музика, събрано в един вълнуващ концерт със звездни солисти и виртуозни джаз музиканти!..

обновено на 29.06.22 в 15:49

Великите европейци - крал Артур

Още се спори дали Крал Артур наистина е живял в „тъмните времена“ на 6 век или е плод изцяло на развинтеното въображение на пияни уелски бардове. Каквато и да е истината обаче, ако не бяха живи историите за Артур, чудесата на света щяха да са далеч по-малко. Някога в Британия живее могъщ и добър крал на име Артур. Той има свита рицари -..

публикувано на 29.06.22 в 11:20

Станимир Видев с нова изложба "Архитектоника"

Изложба живопис "Архитектоника" на Станимир Видев ще бъде открита тази вечер в пловдивската галерия „Аспект“.  Архитектониката е термин от архитектурата, който описва съвкупността от елементи, изграждащи дадена творба. Чрез тях се постига единство между съдържание и форма и взаимовръзка между съставните ѝ части. По същия начин и художникът..

публикувано на 29.06.22 в 07:18