Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските съветници дадоха зелена светлина на "Екобус"

| обновено на 26.05.22 в 17:03

Пловдивските съветници вече учредиха общинското дружество „Екобус“.  Предложението на подкрепиха 36 съветници, нямаше против, а от гласуване са въздържаха 9.  

От  Демократична България предложиха да отпадне апорта на терен от над 18 хил. декара за дружеството, но това не бе прието. Така учредяването на „Екобус“ бе гласувано с първоначалните параметри – с апорта на терена в район „Тракия“ и начален капитал от 100 хил. лв. 

Зам.-кметът Тодор Чонов отбеляза, че подкрепата за учредяването на „Екобус“ ще остане в историята на модерен Пловдив.  Двете разработени линии и целият начин на ситуиране на дружеството  ще отговорят на предизвикатеслтвата на съвеременния свят, а Пловдив ще се възползва от средствата при отваряне на донорските програми от Европа и ще започне подмяна на автобуси с електробуси. Давате възможност на Пловдив да отвоюва част от обществения си транспорт и по нашите улици да се движата модерни електрически автобуси, каза Чонов. 

Кметът Здравко Димитров и Чонов анонсираха тестовото пускане на шест малки електрически автобуса. Предстои закупуването им и предоставянето им под наем на лицензиран превозвач.

С 39 гласа за, 3 против и 1 въздържал се бяха приети допълнителни споразумения по договорите за обществения превоз  от транспортната схема на Пловдив, свързани с индексацията на цените. Средното увеличение е с близо 11 процента или около 20 стотинки за километър пробег. Таня Юриева от дирекция „Стопански дейности“ уточни, че няма съществено изменение, тъй като в договорите не е посочена цена, а се изменя единствено максималната стойност на допустимите разходи.  По думите й индексацията касае единствено възможността да бъдат разпределени средствата от държавната субсидия, а не от общинската компенасация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39