Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинки напускат хотел в Пловдив, някои си заминават

| обновено на 31.05.22 в 16:54
4
Украинките Нина и Александра със синовете си
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Днес е последният ден, в който украински бежанци, настанени в хотелски бази, трябва да напуснат по решение на българските власти.

Още преди 4-5 дни част от настанените при нас украинци започнаха да напускат, разказа пред Радио Пловдив Диди Камарева, мениджър на частен пловдивски хотел. Там са били настанени около 110 души, 95 % от които майки с деца.

„Сутринта при нас бяха 70 души, следобед вече са около 50. От тях 8 души отидоха в Белодробна болница, някои излязоха на квартири, някои заминаха на морето при приятели в частни домове. Много вече са на квартира, а около 10 души се върнаха в Украйна“, допълни Диди Камарева.

В хотела са останали 2 семейства украинци. „В едната стая остават за 3 дни, като ще си я платят, после напускат. В другата ще останат 10-тина дни. И двете семейства са си намерили работа и чакат да ги устроят, за да излязат на квартира, обясни тя.

Диди Камарева разказа, че в началото всички украинци са били много изтормозени и изплашени, но после се поускокоили. „Бягат от война. Не сме имали никакви проблеми с тях“, подчерта мениджърката.

Тя допълни, че днес са получили парите от държавата за втория отчетен период за април, а през предходния месец – и за февруари и март. По новата програма на правителството за настаняване на украински бежанци обаче хотелът няма да участва. 

Нина и Александра са от Киев, повече от 2 месеца живеят в хотела заедно със синовете си  - на 4 и на 3 години. Те заминават заедно утре за детски лагер в Китен. 

"Много сме благодарни на всички българи, че се грижеха за нас толкова време. В Украйна все още не е безопасно. Мислихме да останем в Пловдив, но не можахме да намерим квартира", разказват те.

Людмила Роменская е решила да се върне в Украйна заедно с дъщеря си и 4-годишната си внучка. Тя е от Донецка област, там е оставила съпруг, баща, брат, племенници. "Те защитават Украйна, Русия бомбардира домовете ни", казва 50-годишната жена.  

Не се страхува, защото ще останат в Западна Украйна на квартира. Нямат близки там. Засега къщата им е цяла, но не могат да се върнат там. 

"Чудесно се чувствахме тук, в Пловдив. Имате прекрасен град - зелен, туристически, с исторически паметници, с културни забележителности. Пазете го!", каза Людмила. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р Кабаиванов..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29