Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският народ няма основания за родов нихилизъм

"Да застанеш пред паметника на този велик българин и да кажеш нещо за него и делото му, е страшна отговорност. Но е и смирение пред силата на тези хора, пред героизма им, и пред тяхното величие. Вълнувам се!", заяви Кръстю Кръстев. - директор на Драматичен театър Пловдив и носител на Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата за 2021 година, преди да произнесе слово  пред паметника на Христо Ботев. 

По думите му, за Христо Ботев всичко е вече казано. 

"За всеки един обаче са различни понятията, които великият поет рисува и дава. Това е много лично нещо, защото следвайки фактите, човек започва да си задава и въпроси. А нашият народ е известен с това, че ние сме крайни. Обичаме силно и мразим. Известен е с крайностите, в които понякога изпада, но аз го обичам такъв, какъвто е. Ние просто трябва да го разбираме".

Кръстев подчерта, че  всеки е минал в различен етап от живота си през разбирането на Ботев.

 "Понятията са едни и същи като думи, но чувствата, които преминават през душата на човек, са различни, защото той се намира през различен етап от живота си в различно време. Това е хубаво, че с отминаващото време се усъвършенстваме, усъвършенстват се сетивата ни, познанието ни за света, чувствата ни стават по-богати. Въпросът е обаче да се опитваме да го разберем. Това е трудно, понякога изпадаме в крайности, но като се опитваме да разберем и търсим смисъла на тази саможертва на героите, съпоставяйки я с времето, в което живеем, това е важното. А докъде ще стигнем, не знае никой".

Кръстев заяви още, че българският народ  излъчва родов нихилизъм, но такова нещо не трябва да има, защото  България върви напред, хората се усъвършенстват. 

"А какви герои са ни нужни? Задавам си въпрос не са ли ни нужни строители, които да градят над онова, което е останало през вековете? Ние сме една от най-старите държави на 1300 и повече години, живеем на места, където са се случили всички цивилизационни процеси. Ние носим особен дух на това място, това го усещам и съм щастлив, че съм наследник и нося частица в себе си от тези страхотни промени, които са се оказали основен градеж в цивилизационното развитие на човечеството. С това трябва да бъдат горди българите. Неслучайно Европа е сложила това Ботево гениално четиристишие на стената на един велик музей. То е останало, човечеството го е забелязало и затова нека се гордеем с нашите герои, без да извършваме геройства всеки ден."

Кръстев призова за още  за повече спокойствие, разум и страст съвременииците си.

Цялото интервю - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33