Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако не са изстреляни ракети, обезщетението да е различно

| обновено на 03.06.22 в 15:50

Обезщетения за пораженията от градушката в Садово ще има, увери министърът на земеделието Иван Иванов. Доколкото проблемът с щетите за земеделието от природни бедствия се актуализира всяка година, си припомняме за предложение от времето на управлението на ГЕРБ - за създаване на доброволен взаимоспомагателен фонд за обезщетения при градушки. 

Бивишият аграрен министър, сега депутат от ГЕРБ - СДС, Десислава Танева  сподели, че и днес смята този механизъм за успешен, което се е доказало и в други европейски страни със силно земеделие. Чрез него с вложенията на всички стопани ще могат се покриват щети от различни природни бедствия, не само от градушки.

Сега действащият регламент поставя земеделците в неравностойно положение, смята Танева, но той е единственият действащ инструмент.

Тя отбеляза е промените във въздушния трафик от последните години и особено след войната в Украйна, които са се отразили и на системата за действие противоградовите ракети. 

В краткосрочен план е необходима изцяло нова държавана помощ, отделна за щетите от градушка. 

Според Танева, ако е имало обработка на облака и, въпреки това е паднал град, то нека щетите се плащат по сегашния метод с обезщетяване за направени до момента разходи. 

Но,  ако въобще не са изстреляни ракети, заради прелитащи самолети - то тогава на стопаните трябва да се плати за нереализирани ползи в  стопанската година, защото фермерът е бил без предимство пред превозното средство във въздуха. 

Десислава Танева коментира, че въпросът със застраховането на земеделските площи не е решен така, че да сеима доверие в двете страни. В същото време, според нея - да се въвдеде задължително застраховане не е добър вариант.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08